Shkencëtarët alarmojnë për rrezikun që vjen nga akullnajat e Himalajeve

Akullnajat që tërhiqen në Himalajet jo vetëm që po mbushin në mënyrë të rrezikshme liqenet akullnajore por ato gjithashtu po shkaktojnë rreziqe të tjera që nuk po monitorohen, paralajmëruan shkencëtarët.

Fatkeqësia e fundit nga përmbytja e shpejtë në shtetin Uttarakhand të Indisë, thonë ata, është shembulli i fundit i një hendeku kaq të rrezikshëm të njohurive, përcjell portali rtv21.tv.

Himalajet kanë numrin më të madh të akullnajave në Tokë jashtë poleve dhe ato kanë humbur miliarda tonë akull për shkak të shkrirjes së përshpejtuar të shkaktuar nga ngrohja globale.

“Thjesht nuk ka një kuptim gjithëpërfshirës të asaj që po ndodh në të vërtetë në lidhje me rreziqe të tilla,” tha profesori Jeffrey Kargel, një gjeolog i vjetër në SH.B.A. i cili ka hulumtuar një numër fatkeqësish në Himalaje dhe i cili po shikon gjithashtu katastrofën e Uttarakhand.

“Ne jemi thjesht reaktivë kur ndodhin incidente si ato që ndodhën në Uttarakhand. Ne nuk po monitorojmë akullnajat me atribute të tilla rreziku, të paktën jo shumica e tyre”, thotë Kargel.

Ekspertët thonë se kur akullnajat tërhiqen ose hollohen, disa prej tyre mund të bëhen të rrezikshm.

Për shembull, në disa raste, akulli i akullnajave të tërhequra mund të varet në mënyrë të rrezikshme në muret e pjerrëta të maleve dhe mund të shembet në çdo kohë.

Gjithashtu është e mundur që akullnajat e holluara ose të tërhequra mund të destabilizojnë tokën poshtë dhe rreth tyre të cilën ata ndryshe do të kishin mbështetur.

Kjo mund ta bëjë zonën të prirur ndaj rrëshqitjeve të tokës, reshjeve të shkëmbinjve ose akullit dhe madje potencialisht çon në shembjen e shpateve të tëra malore.

Shkencëtarët thonë se ngjarje të tilla mund të bllokojnë lumenj dhe përrenj poshtë, që përfundimisht shpërthejnë, duke hequr gjithçka në rrugën e tyre – ashtu si ajo që duket se ka ndodhur në Uttarakhand kohët e fundit, sipas gjetjeve paraprake.

Por ata thonë se nuk e dinë se ku ndodhen saktësisht rreziqe të tilla të lidhura me akullnajat dhe cilat vendbanime njerëzore dhe infrastruktura në rrjedhën e poshtme janë nën kërcënim./21Media