Shkalla e ekzekutimeve në Arabinë Saudite pothuajse është dyfishuar

Shkalla e ekzekutimeve të kryera nga regjimi mbretëror në Arabinë Saudite është pothuajse dyfishuar nën sundimin e liderit de fakto, Mohammed bin Salman, përfshirë gjashtë vitet e fundit që janë ndër më të përgjakshmet në historinë moderne të Mbretërisë.

Normat e dënimit me vdekje janë në nivele historikisht të larta, pavarësisht nga një shtytje për t’u modernizuar me reforma të përhapura dhe një pamje të lirive individuale. Grupet aktiviste thonë se çmimi i ndryshimit ka qenë i lartë, me një goditje totale ndaj kundërshtarëve politikë të princit të kurorës dhe zero tolerancë për mospajtimin.

Premtimet e Princit Mohammed – i cili ka konsoliduar fuqi të jashtëzakonshme në sferat e biznesit të Mbretërisë, industrialistët dhe familjet elitare – për të frenuar ekzekutimet nuk janë mbajtur, tregojnë të dhënat e reja, me secilin prej gjashtë viteve që ai ka udhëhequr vendin duke rezultuar në më shumë shtet. Vdekjet e sanksionuara se çdo vit tjetër në historinë e fundit, shkruan sot The Guardian.

Midis viteve 2015 dhe 2022, mesatarisht 129 ekzekutime janë kryer çdo vit. Kjo shifër paraqet një rritje prej 82% krahasuar me periudhën e viteve 2010-14. Vitin e kaluar, 147 persona u ekzekutuan – 90 prej tyre për krime që konsideroheshin si jo të dhunshme.

Më 12 mars të vitit të kaluar, deri në 81 burra u dënuan me vdekje – një numër i lartë i ekzekutimeve krahasuar me të gjitha kohërat e mëparshme, në atë që aktivistët besojnë se ishte një mesazh i qartë nga udhëheqja saudite për disidentët, mes tyre grupet fisnore në provincat lindore të vendit.

Sipas një raporti – i përgatitur nga dy organizata, Organizata Evropiane Saudite për të Drejtat e Njeriut dhe Reprieve –“Zbatimi i dënimit me vdekje nga Arabia Saudite është i mbushur me diskriminim dhe padrejtësi dhe regjimi saudit ka gënjyer komunitetin ndërkombëtar për përdorimin e tij.

“Dënimi me vdekje përdoret në mënyrë rutinore për vepra jovdekjeprurëse dhe për t’ua mbyllur gojën disidentëve dhe protestuesve, pavarësisht premtimeve të princit të kurorës se ekzekutimet do të përdoreshin vetëm për vrasje”, thuhet në raport. “Shkeljet e gjykimit të drejtë dhe tortura janë endemike në rastet e dënimit me vdekje, duke përfshirë torturimin e të pandehurve fëmijë”.

Mbretëria saudite konsiderohet si një nga eksponentet kryesore të dënimit me vdekje në rajon, me vetëm Iranin që mendohet të ekzekutojë më shumë njerëz në vit. Në gjashtë vitet e fundit, ka pasur gjithashtu rritje të lehtë të numrit të ekzekutimeve të fëmijëve, grave dhe shtetasve të huaj, si dhe ekzekutime masive dhe ekzekutime për vepra jovdekjeprurëse. Së fundmi u hoq moratoriumi për dënimin me vdekje për krimet e drogës.

Princi Mohammed ka prezantuar reforma të gjera në vendet e punës dhe shoqërinë saudite, duke u dhënë grave më shumë qasje në punësim fitimprurës dhe ndryshimin e normave shoqërore që kanë mbajtur, për katër dekadat që pasuan revolucionin islamik në Iran, i kanë mbajtur gjinitë të ndara në mënyrë strikte dhe kanë zbatuar një interpretim ultra të ashpër të Islami.

Por ndërkohë që tashmë kishte pak hapësirë për mospajtim nën monarkinë absolute të Mbretërisë, Princi Mohammed e ka çuar intolerancën në nivele të reja, me rivalët politikë dhe të biznesit që i nënshtrohen ndalimeve masive dhe lëkundjeve financiare, dhe anëtarët e familjeve të zyrtarëve që kanë ikur nga vendi janë arrestuar për përdorni si levë për t’i kthyer ata në mbretëri.

Dënimi me vdekje shihet si një nga mjetet më të forta të regjimit të ri saudit./The Guardian

Përgatiti: Nuhi Shala