Serbia zotohet të thellojë bashkëpunimin telekomunikues me Kinën pavarësisht nga marrëveshja e nënshkruar në Uashington

Serbia ka shprehur pikëpamjet e saj hapur dhe është zotuar të thellojë bashkëpunimin me Kinën pas një takimi në Uashington në fillim të shtatorit, për të cilin analistët kinezë besojnë se tregon se ShBA dëshiron të mashtroj dhe të ushtroj presion ndaj Serbisë për t’u bashkuar me aleancën e saj për t’iu kundërvënë Kinës në fusha si 5G është e dënuar të dështojë.

Miqësia midis Kinës dhe Serbisë është bërë edhe më e fortë që nga pandemia COVID-19 këtë vit dhe ambasadori kinez në Serbi Chen Bo është takuar shpesh me udhëheqësit serbë për të shkëmbyer mendime mbi bashkëpunimin dypalësh dhe shumëpalësh.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrja serbe Ana Brnabiq janë zotuar haptas për të thelluar bashkëpunimin me gjigandin kinez të teknologjisë Huawei shumë herë, pavarësisht se Serbia nënshkroi një marrëveshje me Kosovën në Shtëpinë e Bardhë në fillim të shtatorit në prani të Presidentit të ShBA Donald Trump, duke u zotuar të mos përdorë pajisjet e furnizuara nga “shitës të pabesueshëm” në rrjetet e tyre telekomunikuese.

Gjatë një takimi me Chen në 11 shtator, Vuçiq shpjegoi marrëveshjen dhe theksoi se Kina është një partner i besueshëm bashkëpunues i Serbisë dhe Serbia do të zhvillojë bashkëpunim me Kinën në fusha të ndryshme duke përfshirë telekomunikacionin.

Tre ditë më vonë, Huawei hapi një qendër inovacioni dhe zhvillimi në Beograd në prani të Ana Brnabic, e cila tha se Serbia po bashkëpunonte me Huawei për inteligjencën artificiale, arsimin dhe qytetin e zgjuar dhe qendra do të ndihmojë në mënyrë të konsiderueshme dixhitalizimin e mëtejshëm në Serbi.

Si një ndërmarrje e klasit botëror, Huawei nuk është vetëm një furnizues i pajisjeve, por gjithashtu një ofrues i njohurive dhe teknologjisë, duke e bërë atë një nga partnerët më të mëdhenj, më të mirë dhe më të rëndësishëm të Serbisë, tha Brnabiq, sipas ambasadës kineze në Serbi.

Këto zëra të qartë nga udhëheqësit serbë u bënë vetëm një javë pas marrëveshjes së Uashingtonit, me ekspertë kinezë që thanë se marrëveshja ishte vetëm një përgjigje me gjysmë zemre ndaj ShBA- së, pasi ajo ishte plotësisht e vetëdijshme për përpjekjen e ShBA- së për të sabotuar marrëdhëniet miqësore midis Kinës dhe vendet e tjera dhe shqetësimi i sigurisë i ngritur nga ShBA ishte vetëm një justifikim./ GLOBAL TIMES