Serbi që mori pjesë në masakrën e Podujevës, arrestohet nga policia greke për trafik droge

Një rrjet ndërkombëtar droge serbo-kroat, i cili importonte kanabis të përpunuar nga Spanja në Greqi dhe e trafikonte me kokainë, është shkatërruar nga policia greke.

Gjithsej 11 persona u arrestuan – gjashtë burra nga Kroacia dhe Serbia, tre burra grekë dhe dy gra greke.

Një zëdhënës i policisë greke tha për BIRN se mes të arrestuarve ishte Sasha Cvjetan, paraushtaraki serb 47-vjeçar, i cili është akuzuar për dhjetë vrasje të grave dhe fëmijëve, derisa ishte anëtar i organizatës Scorpion.

Më 28 mars 1999, pjesëtarët e njësisë së policisë serbe të njohur si “Skorpionët”, mes tyre edhe Cvjetan, në oborrin e familjes Gashi në Podujevë qëlluan katërmbëdhjetë civilë shqiptarë – shtatë fëmijë të moshës dy deri në pesëmbëdhjetë vjeç dhe shtatë gra: Shpëtim Bogujevci. 10), Shpend Bogujevci (13), Sala Bogujevci (39), Nora Bogujevci (15), Shefkate Bogujevci (43), Shehide Bogujevci (67), Nefise Bogujevci Llugaliu (54), Fezdrije Llugialiu (21), Dafina Duriqi (29). ), Arber Duriqi (7), Mimoze Duriqi (4), Albin Duriqi (2), Fitnete Duriqi (36) dhe Isma Duriqi (69). Pesë fëmijë që i mbijetuan të shtënave pësuan lëndime të rënda – Saranda, Fatos, Jehona, Lirije dhe Genc Bogujevci.

Scorpions ishte një prej njësive paraushtarake të rekrutuar për të luftuar përkrah forcave të rregullta në Luftën e Kosovës në vitet 1998-1999.

Disa nga anëtarët e saj kishin përvojë luftarake në luftërat në Kroaci dhe Bosnje.

Cvjetan u lirua në vitin 2018, pasi kishte kryer dy të tretat e një dënimi 20-vjeçar. Saranda Bogujevci, tani nënkryetare e Kuvendit të Kosovës, e dënoi lirimin e tij të parakohshëm duke e quajtur si “të papranueshëm”.

Më 8 mars 2018, Gjykata e Lartë në Beograd nxori vendim për lirimin e Sasha Cvjetan, ish-pjesëtar i njësisë policore “Scorpions”, i dënuar me njëzet vjet burg për vrasjen e katërmbëdhjetë civilëve shqiptarë në Podujevë në mars të vitit 1999.

Ai ka vuajtur mbi dy të tretat e dënimit për të cilin ishte dënuar. Fondi për të Drejtën Humanitare (FDH) theksoi se me miratimin e kërkesës së Cvjetanit nga Gjykata e Lartë për lirimin e parakohshëm nga burgu nga Gjykata e Lartë, dënimi me të cilin ai u dënua për krime të rënda të kryera kundër civilëve humbi kuptimin  dhe vuajtjet e viktimave po neglizhoheshin.

Në vitin 2005, Sasha Cvjetan u dënua për këtë krim në Gjykatën e Qarkut në Beograd; dhe në vitin 2010 u dënuan autorët e tjerë të krimit në Podujevë – Dragan Borojeviq, Miodrag Šolaja dhe Dragan Mediq. Në vitin 2011, pas një rigjykimi, u dënua edhe Zheljko Djukiq.

Sasha Cvjetan kaloi gjashtëmbëdhjetë vjet e katër muaj në dy institucione korrektuese – burgjet në Sremska Mitrovica dhe në Beograd. Ai u lirua më 22 mars 2018, më shumë se tre vjet e gjysmë përpara se të skadonte dënimi, pasi kërkesa e tij për lirim me kusht ishte miratuar.

Arsyet për një vendim të tillë ishin se Cvjetani kishte vuajtur dy të tretat e dënimit, se procesi i risocializimit të tij kishte përfunduar me sukses dhe se pritej që Cvjetani të sillej mirë dhe të mos kryente vepër të re penale gjatë lirimit me kusht.

Qëndrimi i FDH-së ishte se gjykata nuk duhet ta kishte pranuar kërkesën e Cvjetanit për lirim të parakohshëm me kusht, si për shkak të peshës së krimit të kryer ashtu edhe për pasojat që ai shkaktoi. BalkanInsight