White House building with US flag on a blue sky with clouds background. Washington DC president residence. Modern flat style vector illustration.

Senati amerikan miratoi projektligjin gjithëpërfshirës për kujdesin shëndetësor dhe klimën

Të dielën pasdite, senati amerikan miratoi projektligjin e demokratëve për kujdesin shëndetësor, taksat dhe klimën në vlerë prej 750 miliardë dollarësh, në një fitore të rëndësishme për presidentin Joe Biden dhe partinë e tij.

Votimi final, i linjës partiake ishte 51-50, me zëvendëspresidenten Kamala Harris që e theu barazimin.

Pakoja është produkt i negociatave të mundimshme dhe votimi përfundimtar i saj do t’u japë demokratëve një shans për t’i arritur objektivat kryesore të politikës përpara zgjedhjeve të ardhshme afatmesme.

Dhoma e Kongresit e kontrolluar nga demokratët, e cila pritet të marrë legjislacionin të premten, më 12 gusht, duhet ta miratojë projektligjin përpara se Presidenti Biden ta nënshkruajë atë në ligj.

Projektligji gjithëpërfshirës, ​​i quajtur “Akti i Reduktimit të Inflacionit”, do të përfaqësojë investimin më të madh klimatik në historinë e SHBA-së dhe do të bëjë ndryshime të mëdha në politikën shëndetësore duke i dhënë “Medicare” fuqinë për herë të parë për t’i negociuar çmimet e disa barnave me recetë dhe për ta zgjatur kujdesin shëndetësor të subvencioneve të skaduara edhe për tri vjet.

Legjislacioni do ta zvogëlojë deficitin, do të paguhet përmes taksave të reja – duke përfshirë një taksë minimale prej 15% për korporatat e mëdha dhe një taksë 1% për blerjet e aksioneve – dhe do ta rrisë aftësinë e Shërbimit të të Ardhurave të Brendshme.

Projektligji do të mbledhë 700 miliardë dollarë të ardhura të qeverisë gjatë 10 viteve dhe do të shpenzojë mbi 430 miliardë dollarë për t’i reduktuar emetimet e karbonit dhe për t’i zgjeruar subvencionet për sigurimet shëndetësore sipas “Aktit të Kujdesit të Përballueshëm” dhe do ta përdorë pjesën tjetër të të ardhurave të reja për të reduktuar deficitin.

Demokratët e Senatit, me një shumicë të ngushtë prej 50 vendesh, qëndruan të unifikuar për ta miratuar legjislacionin, duke përdorur një proces të posaçëm, të pabazuar për ta miratuar masën pa votat e republikanëve.

Pasazhi përfundimtar erdhi pas një serie maratonë votash të diskutueshme për amendamentin e njohur si “vota-a-rama” që zgjati gati 16 orë nga mbrëmja e së shtunës vonë deri të dielën pasdite./CNN