FOTO-BBC

Sa është i shëndetshëm qumështi i lopës?

Qumështi luan një rol vendimtar në jetën e të gjithë gjitarëve, që nga lindja.

Por disa thonë që pirja e qumështit të gjitarëve të tjerë është e panevojshme, e panatyrshme, madje edhe jo e shëndetshme

Specia e vetme që pi qumështin e një specie tjetër janë njerëzit. Shumica e kafshëve mbasi ndalojnë prijën e qumështit në foshnjëri nuk e përdorin më, raporton BBC

Por, a ka ndonjë përfitim shëndetësor për të mos përdorur qumështin e lopës për një pije alternative, apo qumështi i lopës na siguron lëndë ushqyese jetike që nuk mund t’i marrim diku tjetër?

Dhe a e rëndon qumështi në të vërtetë intolerancën e laktozës së shumicës së njerëzve?

Qumështi i lopës është një burim i mirë i proteinave dhe kalciumit, si dhe ushqyesve përfshirë vitaminën B12 dhe jod.

Ai gjithashtu përmban magnez, i cili është i rëndësishëm për zhvillimin e kockave dhe funksionimin e muskujve, të cilat janë gjetur se luajnë një rol në uljen e presionit të gjakut.

Shërbimi Kombëtar i Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar rekomandon fëmijët midis moshës një dhe tre të konsumojnë 350 miligram kalcium në ditë, që pak më shumë se gjysma e qumështit të qumështit do të siguronte, për zhvillimin e shëndetshëm të kockave.

Por kur bëhet fjalë për të rriturit, hulumtimi nëse qumështi i lopës ndihmon për t’i mbajtur të shëndetshëm kockat tona është në kundërshtim.

Ndërsa kalciumi kërkohet për kocka të shëndetshme, provat që konsumimi i një diete të pasur me kalcium do të parandalojë thyerjet e eshtrave janë të paqarta.

Një numër studimesh nuk kanë gjetur ulje të konsiderueshme të rrezikut nga pirja e qumështit, ndërsa disa studime sugjerojnë që qumështi në të vërtetë mund të kontribuojë.

Një shqetësim tjetër rreth qumështit në dekadat e fundit janë hormonet që ne konsumojmë në qumështin e lopës.

Kur lopët janë shtatzënë, nivelet e estrogjenit të tyre rriten 20-fish. Megjithëse një studim i lidhur këto nivele të estrogjenit me kancerin e gjirit, vezoreve dhe mitrës, Laura Hernandez, e cila studion biologjinë e laktacionit në Universitetin e Ëisconsin në SH.B.A., thotë se konsumimi i  hormoneve përmes qumështit të lopës nuk është asgjë për tu shqetësuar.

Por kalciumi është thelbësor gjatë adoleshencës sonë për zhvillimin e forcës së kockave, thotë Ian Givens, një ekspert në ushqimin e zinxhirit ushqimor në Universitetin e Leximit.

Nëse nuk e merrni zhvillimin e duhur të kockave në vitet e adoleshencës tuaj, ju keni një rrezik më të lartë të dobësimit të kockave në jetën e mëvonshme, veçanërisht për gratë pas menopauzës, të cilat humbin përfitimet e estrogjenit, ”thotë Givens.

Përgatiti- Mediana Halili