Rreth tre miliardë kafshë të vrara dhe të shpërngulura nga zjarret e Australisë

 

(CNN) Afro tre miliardë kafshë u vranë dhe u shpërngulën nga zjarret shkatërruese të Australisë, kjo është gati trefishi i shifrës së vlerësuar në janar – sipas një raporti të lëshuar të martën.

Shifra përfshin një vlerësim prej 143 milionë gjitarësh, 2.46 miliardë zvarranikë, 180 milionë zogj dhe 51 milionë bretkosa, thuhet në një raport të porositur nga Fondi Wide World për Natyrën (WWF).

Numri i zvarranikëve është dukshëm më i lartë se të tjerët sepse në përgjithësi ka më shumë prej tyre për hektar (10,000 metra katror) sesa gjitarët ose zogjtë.

“Gjetjet e përkohshme janë tronditëse. Është e vështirë të mendosh për një ngjarje tjetër kudo në botë në kujtesën e gjallë që ka vrarë ose shpërngulur kaq shumë kafshë”, tha drejtori i përgjithshëm i WWF-Australia, Dermot O’Gorman.

“Kjo renditet si një nga fatkeqësitë më të këqija të jetës së egër në historinë moderne”.

Ky ishte sezoni më i keq i zjarrit, sipas raportit me më shumë se 15,000 zjarre në çdo shtet Australian, Studiuesit ende po punojnë për të përfunduar raportin, të titulluar “Zjarret e Zjarrit të Australisë 2019-2020: The Wildlife Toll”, por shifra prej tre miliardë nuk ka të ngjarë të ndryshojë, sipas një deklarate të WWF.

Hulumtimi u krye nga shkencëtarë nga Universiteti i Sidneit, Universiteti i New South Wales, Universiteti i Newcastle, Universiteti Charles Sturt dhe BirdLife Australia.

Kur mendoni se rreth tre miliardë kafshë autoktone që janë në rrugën e zjarreve është absolutisht i madh, është një numër i vështirë për t`u kuptuar”, tha Chris Dickman, një profesor në Universitetin e Sidneit, i cili po mbikëqyr hulumtimin.

Drejtuesi i projektit Lily Van Eeden, gjithashtu nga Universiteti i Sidneit, tha që raporti i ri shqyrton efektet e zjarreve mbi 11,46 milionë hektarë (28.32 milionë hektarë).

“Ne besojmë se një vlerësim në mbarë kontinentin për numrin e kafshëve që mund të preken nuk është bërë kurrë në Australi para ose kudo tjetër në botë”, tha Van Eeden në një deklaratë.

“Kombet e tjera mund të ndërtojnë mbi këtë hulumtim për të përmirësuar të kuptuarit e ndikimeve të zjarrit kudo”.

Kjo “do t’i japë vendeve të tjera një dritare për të ardhmen e mega zjarreve dhe ndikimin e tyre shkatërrues në jetën e egër”, tha O’Gorman, e cila është e rëndësishme pasi zjarret ekstreme bëhen më të zakonshme për shkak të ndryshimit të klimës.

Dickman bëri thirrje për ndryshime të politikave, të tilla si ndalimi i “pastrimit maniak të tokës”, për të zvogëluar rrezikun e mega zjarreve që varfërojnë biodiversitetin vendas.

Autorët kërkuan përmirësime në mënyrë që kafshët të jenë në gjendje të lëvizin jashtë shtegut të zjarreve. Raporti gjithashtu thoshte se ekipet e jetës së egër me përgjigje të shpejtë duhet të krijohen “që do të veprojnë për të lehtësuar ndikimet në speciet e kërcënuara”.

Raporti përfundimtar duhet të përfundojë deri në fund të gushtit, sipas WWF.

Hulumtimet e mëparshme arritën në përfundimin se tani ekziston një kërcënim domethënës dhe i menjëhershëm i zhdukjes së popullatës koala të Australisë pas zjarreve.

Një minimum prej 5,000 koalash vlerësohet të ketë vdekur, sipas një raporti të lëshuar nga grupi global i ruajtjes Fondi Ndërkombëtar për Mirëqenien e Kafshëve në mars.