Presidenti amerikan, Donald Trump.

Rreth gjysma e amerikanëve thonë se presidenti Trump duhet të akuzohet për sulmin në Capitol Hil

Rreth gjysma e amerikanëve besojnë se ish-Presidenti Donald Trump duhet të akuzohet për krime që ka të bëjë me rolin e tij në sulmin në Kapitoli Hill të SHBA më 6 janar 2021, thotë një sondazh i ri.

Sondazhi nga Qendra Associated Press-NORC për Hulumtimin e Çështjeve Publike zbulon se 48% e të rriturve të SHBA thonë se ish-presidenti duhet të akuzohet për një krim për rolin e tij, ndërsa 31% thonë se ai nuk duhet të akuzohet. Një tjetër 20% thonë se nuk dinë mjaftueshëm për të pasur një mendim. Pesëdhjetë e tetë për qind thonë se Trump mban një përgjegjësi të madhe ose mjaft të vogël për atë që ndodhi atë ditë.

Sondazhi u krye pas pesë seancave dëgjimore publike nga komiteti i Dhomës së Përfaqësuesve, duke hetuar 6 janarin, i cili ka kërkuar ta përshkruajë fajësinë e mundshme kriminale të Trump në ngjarjet që çuan në kryengritje vdekjeprurëse. Mirëpo, ky sondazh u bë përpara seancës surprizë të së martës me ish-ndihmësin e Shtëpisë së Bardhë të Trump, Cassidy Hutchinson. Dëshmia e saj shpërthyese dha provat më bindëse se ish-presidenti mund të lidhej me një krim federal, thonë ekspertët.

Pikëpamjet mbi përgjegjësinë penale të Trump ndahen në mënyrë të parashikueshme përgjatë linjave partiake, me 86% të demokratëve, por vetëm 10% të republikanëve që thonë se Trump duhet të akuzohet për një krim. Midis republikanëve, 68% thonë se ai nuk duhet të akuzohet dhe 21% thonë se nuk e dinë. Megjithatë, fakti që gati gjysma e vendit beson se ai duhet të ndiqet penalisht është një pozicion i jashtëzakonshëm për ish-presidentin, duke vënë në dukje vështirësitë me të cilat mund të përballet nëse ai bën një tjetër kandidim në Shtëpinë e Bardhë në vitin 2024.

Për Ella Metze, demokrate nga Karolina e Jugut, fajësia e Trump ka qenë e qartë që në fillim, kur ai u kërkoi mbështetësve të tij të marshonin drejt Kapitolit në mëngjesin e 6 janarit dhe të “luftonin si në ferr”.

Dyzet e gjashtë për qind e thonë një gjë të tillë tani, pak më shumë nga 41% sa kishin thënë në muajin dhjetor. Një tjetër 21% thonë se ligjvënësit republikanë kishin njëfarë përgjegjësie dhe 30% thonë se nuk ishin përgjegjës. Ndryshimi në përqindje që thotë se republikanët në Kongres kanë një sasi të madhe përgjegjësie u nxit kryesisht nga demokratët dhe të pavarurit.

Sondazhi me 1053 të rritur u krye nga 23-27 qershor duke përdorur një mostër të nxjerrë nga paneli AmeriSpeak i bazuar në probabilitet të NORC, i cili është krijuar për të qenë përfaqësues i popullsisë së SHBA-së. Marzhi i gabimit të mostrës për të gjithë të anketuarit është plus ose minus 4 pikë përqindjeje./AP

Përgatiti: Nuhi Shala