Revolta ndaj reformës në arsim lë nxënësit pa mësim në Kamenicë

Nxënësit e paraparë të vijnë në shkollën “Rexhep Mala” në Topanicë nuk po e mbajnë mësimin tash e 6 javë pas revoltës që prindërit e tyre kanë ndaj reformës në arsim të nisur nga Komuna e Kamenicës.

 

 

Ani pse fëmijët nuk po vijojnë mësimet, mësimdhënësit po e respektojnë orarin e punës.

Njëri prej tyre është Lulzim Qehaja, arsimtar i Matematikës dhe Fizikës, i cili deri në vitin e kaluar ka qenë në shkollën “Abdullah Krashnica-Presheva” në Koretin.

Ai thotë se shkolla nuk plotëson kushtet për nxënësit që janë bartur nga shkolla e Koretinit.

“Të barten 250 nxënës në këtë objekt shkollës këtu, nuk ekzistojnë as elementet themelore për mbajtjen e procesit mësimor. Nuk ka kabinete. Komuniteti i shkollës “Rexhep Mala” nuk i sjellë nxënësit këtu, e bojkoton. Kurse, komuniteti I shkollës fillore të fshatit Koretin “Abdullah Krasniqi-Presheva”,po ashtu nuk I sjell këtu për shkak të mos kushteve të cilat janë në këtë shkollë për zhvillimin e mësimit, ata dojnë me mësu në shkollën e tyre dhe e kanë kundërshtuar”, ka shtuar në fund mësimdhënësi.

Në anën tjetër, mos respektimi i kësaj reforme, ka bërë që komuna t’i padisë 23 prindër, me arsyetimin që nuk janë kujdesur për shkollimin e detyrueshëm të fëmijëve të tyre.

Në mesin e tyre, është edhe Arsim Thaçi, që është kryesues i Komitetit për Arsim dhe mësimdhënës në fshatin Koretin.

Thaçi për KALLXO.com ka thënë se në mesin e 300 prindërve që nuk po i dërgojnë fëmijët në shkollë janë paditur vetëm 23.

“Është interesante në mesin e më shumë se 300 prindërve jemi të paditur edhe ne, por kryetari ka shkuar me bë padinë në disa faza, është e çuditshme se 23 prindër qenkan në fazën e parë, prej tyre 20 nga Koretini e 3 nga Topanica. E ka dërguar një padi në gjykatë që kur të nalesh me shiku është një lloj ankese tek gjykata, pastaj gjykata tash ta thotë fjalën e vet. Por unë mendoj se kjo është një lloj presioni, dështimin e vet me arsyetuar sepse procedurat demokratike janë që nëse qytetarët nuk mundesh mi bind, mos shko më tutje”, thotë ai.

Një atmosferë e qetë dhe pa nxënës gjendet edhe në shkollën “Abdullah Krashnica-Presheva” në Koretin.

Edhe këtu mësimdhënësit kanë qëndruar në objektin e shkollës por nuk janë duke zhvilluar mësim.

Në anën tjetër, shkolla “7 shtatori” në fshatin Krilevë nuk ishte hapur fare.

Sipas reformës së Komunës së Kamenicës, nxënësit e kësaj shkolle tashmë udhëtojnë çdo ditë për në shkollën e qytetit “Dëshmorët e Kombit”.

Në dallim prej fshatrave, oborri i kësaj shkolle është i mbushur me nxënës.

E edhe autobusët që bëjnë transportimin e nxënësve nga fshatrat Tugjec, Krilëvë dhe Strezoc, vijnë në kohën e duhur për t’i marrë ata.

Për Begishe Mahmutin nga fshati Strezoc nuk është e lehtë që djali i saj të vijojë mësimet në shkollën e qytetit.

“ Po adaptohet ama shumë po dëshiron përcjellje. Nuk dëshiron vetëm me ardh, vendi i huaj, po frikësohet po mbetet këtu poshtë, po ka frikë. Po lodhet, detyra s’po mun i bënë. Në vend se të hajë bukë, bjen flen në gjumë. Brenda 24 orëve,1 herë po han bukë, po e thërrasim me u qu prej gjumit mi bë detyrat, sytë mbyll”, tregoi Mahmuti për KALLXO.com.

Në anën tjetër, kryetari i Komunës së Kamenicës, Qëndron Kastrati ka treguar për KALLXO.com në lidhje me padinë që e ka bërë për 23 prindërit.

“Në anën tjetër ligji na obligon, nuk është në vullnetit tonë a dëshirojmë a jo. Ligji na obligon që me njoftuar gjykatën nëse një prind gjatë shkollimit obligativ nuk e dërgon fëmijën e tij pa arsyeje më shumë se dy javë”, thotë Kastrati.

“Ne kemi vendosur që në këtë fazë me i dërgu mësimdhënësit, shërbyesit civil në Komunë që kanë pozita dhe kanë shkollim universitar dhe stafin politik, që me qenë grupa e parë dhe janë dy arsye. E para është që qëndrojnë më mirë ekonomikisht dhe nën dy përderisa i kanë këto përgjegjësi ata do të duhej me i njoftë rregullativat e ligjeve në fuqi”, ka shtuar ai për KALLXO.com.

Kastrati qysh nga fillimi i reformës në arsim është përballur me protesta dhe reagime.

Vendimin ai e mori më 30 gusht të këtij viti dhe pretendon që të zvogëlojë numrin e shkollave që kanë numër të vogël të nxënësve, t’i socializojë nxënësit dhe të organizojë transport për ta, në mënyrë që të ketë një kosto më të vogël.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!