Edi Rama - Foto: REL/AP

Rama vazhdon luftën kundër mediave, dërgon mesazhe: Mbrojuni nga mediat

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama i ka dërguar vendit një mesazh me zë ndërhyrës përmes Vodafone duke këshilluar qytetarët të lanin duart kundër coronavirusit dhe “të mbrohen nga media”.

 

Përdoruesit e telefonave celularë papritur kanë marrë një mesazh të regjistruar nga Kryeministri, duke i këshilluar ata se si të mbrohen nga koronavirusi – dhe media.

“Lani duart tuaja, mos lëvizni nga shtëpia juaj për kënaqësi, hapni dritare sa më shumë që të keni mundësi, mbrojeni veten nga media,” thuhet në mesazhin e Edi Ramës.

Sidoqoftë përdoruesit e telefonave celularë treguan se, ata duhej ta dëgjonin shpesh mesazhin, pasi nuk kishte asnjë mënyrë për ta heshtur atë.

Përdoruesit e rrjetit mobil Telekom Albania morën një mesazh paksa të ndryshëm, thjesht duke i këshilluar ata të mbroheshin nga informacioni i rremë.

Media është një objektiv i vjetër për kryeministrin socialist, i cili ndër vite ka parë imazhin e tij të njollosur nga raportet e lidhjeve me krimin e organizuar, të kontratave publike të diskutueshme, të dhëna për kompanitë vendase pa konkurrencë dhe të skandaleve të tjera që përfshijnë keqpërdorimin e fondeve publike.

Rama shpesh është përpjekur të heqë fajin duke drejtuar një luftë kundër mediave, dhe duke pretenduar se të gjitha akuzat kundër tij janë prodhuar gënjeshtra.

Ai dikur e quajti Zërin e Amerikës, zë të “kazanit” dhe së fundmi paditi mediumin gjerman Bild për shpifje mbi kaseta të rrjedhura që siç duket treguan bashkëpunim të ngushtë midis politikanëve socialistë dhe figurave të nëntokës në blerjen e votave dhe presion ndaj zyrtarëve publik për të votuar për partinë.

Nëntorin e kaluar, pasi vendi u përball me një krizë tjetër të shkaktuar nga një tërmet – dhe u përball me pyetje mbi gatishmërinë e qeverisë kundër fatkeqësive natyrore – Rama kërcënoi mbylljen e disa mediave, duke pretenduar se ai do të përdorë fuqi të jashtëzakonshme kundër atyre që “përhapin panik”.

Shqipëria tani po përballet me një nga krizat më serioze në historinë e saj të fundit pasi ekonomia kalon në kolaps falë kufizimeve të rrepta që Rama ka vendosur për të ngadalësuar përhapjen e coronavirusit.

Kryeministri kohët e fundit u përpoq të shtyjë përpara ndryshimet e ligjit për të krijuar një organ rregullues për mediat online, i cili ka provuar më të vështirë të kontrollohet sesa rrjetet televizive konvencionale që funksionojnë përmes lejeve të dhëna nga qeveria. Ligji është bllokuar mes presionit të fortë ndërkombëtar.