Foto: NurPhoto/Rex/Shutterstock

Qeveria në Hungari dyshohet se hakoi telefonët e gazetarëve hulumtues

Qeveria e ekstremit të djathtë e Hungarisë dyshohet për hakimin e telefonëve të gazetarëve hulumtues dhe shënjestrimin e pronarëve, raporton The Guardian.

Qeveria e Viktor Orban ka përdorur një armë të re në luftën e saj kundër mediave në Hungari, sipas analizës mjeko-ligjore të disa pajisjeve mobile, duke përdorur disa nga spiunët më invazivë në botë kundër gazetarëve hulumtues dhe rrethit të njërit prej pronarëve të fundit të pavarur të mediave të vendit.

Projekti Pegasus, një hetim bashkëpunues i drejtuar nga organizata jofitimprurëse franceze e gazetarisë Forbidden Stories, ka rishikuar të dhënat e zbuluara që sugjerojnë se një gamë e gjerë e njerëzve në Hungari ishin zgjedhur si shënjestra të mundshme para një përpjekje të mundshme të piraterisë me spiunin e sofistikuar Pegasus, të shitur nga Izraeli.

Në një numër rastesh, analiza mjeko-ligjore konfirmoi se pajisjet ishin “infektuar” me Pegasus.

Të dhënat e rrjedhura përfshijnë numrat e telefonit të njerëzve që duket se janë shënjestër e sigurisë legjitime kombëtare ose hetimeve penale.

Sidoqoftë, të dhënat përfshijnë gjithashtu numrat e të paktën 10 avokatëve, një politikani të opozitës dhe të paktën pesë gazetarëve.

Telefonat e dy gazetarëve në partnerin e projektit hungarez Pegasus, selia investigative Direkt36, u detektuan me sukses nga spiunët, përfshirë Szabolcs Panyi, një reporter i njohur me një gamë të gjerë burimesh në qarqet diplomatike dhe të sigurisë kombëtare.