Tokio, Japoni

Punëtorët japonezë nuk kanë pasur rritje pagash për 30 vjet

Hideya Tokiyoshi e filloi karrierën e tij si mësues i anglishtes në Tokio rreth 30 vjet më parë.

Që atëherë, paga e tij ka mbetur pothuajse e njëjtë. Kjo është arsyeja pse, tre vjet më parë, pasi hoqi dorë nga shpresat për paga më të larta, mësuesi vendosi të fillonte të shkruante libra.

“Ndihem me fat, pasi shkrimi dhe shitja e librave më jep një fluks shtesë të ardhurash. Nëse jo për këtë, unë do të kisha qëndruar i mbërthyer në të njëjtin rrogë, “tha Tokiyoshi, tani 54 vjeç, për CNN.

“Kjo është arsyeja pse unë arrita të mbijetoja.”

Tokiyoshi është pjesë e një brezi punëtorësh në Japoni, të cilët mezi kanë marrë një rritje page gjatë gjithë jetës së tyre të punës. Tani, ndërsa çmimet rriten pas dekadave të deflacionit, ekonomia e tretë më e madhe në botë po detyrohet të llogarisë me problemin kryesor të rënies së standardeve të jetesës dhe kompanitë po përballen me presion të fortë politik për të paguar më shumë.

CNN shkruan se kryeministri japonez Fumio Kishida po u kërkon bizneseve që të ndihmojnë punëtorët të vazhdojnë me kostot më të larta të jetesës. Muajin e kaluar, ai u bëri thirrje kompanive që të rrisin pagën në një nivel mbi inflacionin, me disa që tashmë kanw filluar ta dwgjojnw thirrjen.

Ashtu si pjesët e tjera të botës, inflacioni në Japoni është bërë një dhimbje koke e madhe. Në vitin 2022, deri në dhjetor, çmimet bazë të konsumit u rritën me 4%. Kjo është ende e ulët në krahasim me Amerikën ose Evropën, por përfaqëson një nivel më të lartë 41-vjeçar për Japoninë, ku njerëzit janë mësuar më shumë që çmimet tw bien.

“Në një vend ku nuk keni pasur rritje të pagave nominale mbi 30 vjet, pagat reale po bien mjaft shpejt si rezultat i inflacionit”, tha për CNN Stefan Angrick, një ekonomist i lartë me bazë në Tokio në Moody’s Analytics.

Muajin e kaluar, Japonia regjistroi rënien e saj më të madhe në të ardhura, pasi të merret parasysh inflacioni, në gati një dekadë.

Në vitin 2021, paga mesatare vjetore në Japoni ishte 39,711 dollarë, krahasuar me 37,866 dollarë në 1991, sipas të dhënave nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD).

Kjo do të thotë që punëtorët morën një rritje page prej më pak se 5%, krahasuar me një rritje prej 34% në ekonomitë e tjera të G7, si Franca dhe Gjermania, gjatë së njëjtës periudhë.

Ekspertët kanë vënë në dukje një sërë arsyesh për stagnimin e pagave.

Së pari, Japonia është përballur prej kohësh me të kundërtën e asaj që po përballet tani: çmimet e ulëta. Deflacioni filloi në mesin e viteve 1990, për shkak të një jeni të fortë – i cili uli koston e importeve – dhe shpërthimit të një flluske të aktiveve vendase.

“Për 20 vitet e fundit, në thelb, nuk ka pasur asnjë ndryshim në inflacionin e çmimeve të konsumit,” tha Müge Adalet McGowan, ekonomist i lartë për zyrën japoneze në OECD.

Deri më tani, konsumatorët nuk do të kishin marrë një goditje në portofolin e tyre ose nuk do të kishin ndjerë nevojën për të kërkuar paga më të mira, shtoi ajo.

Por ndërsa inflacioni rritet, njerëzit ka të ngjarë të fillojnë të bëjnë ankesa “të forta” për mungesën e ngritjeve, parashikoi Shintaro Yamaguchi, një profesor i ekonomisë në Universitetin e Tokios.

Ekspertët thonë se pagat e Japonisë kanë pësuar gjithashtu për shkak se ajo mbetet në një tjetër metrikë: normën e saj të produktivitetit.

Prodhimi i vendit, i matur nga sa punëtorë i shtojnë PBB-së së një vendi në orë, është më i ulët se mesatarja e OECD-së dhe “ndoshta arsyeja më e madhe” për pagat e sheshta, sipas Yamaguchi.

“Në përgjithësi, pagat dhe rritja e produktivitetit shkojnë krah për krah së bashku,” tha McGowan. “Kur ka rritje të produktivitetit, firmat performojnë më mirë dhe kur bëjnë më mirë, ato mund të ofrojnë paga më të larta.”

Ajo tha se popullsia e vjetër e Japonisë ishte një çështje shtesë, sepse një forcë punëtore më e vjetër tenton të barazohet me produktivitet dhe paga më të ulëta. Mënyra se si njerëzit punojnë gjithashtu po ndryshon.

Në vitin 2021, gati 40% e fuqisë punëtore totale të Japonisë ishte e punësuar me kohë të pjesshme ose punonte me orë të parregullta, nga afërsisht 20% në 1990, sipas McGowan.

“Meqë përqindja e këtyre punëtorëve jo të rregullt është rritur, sigurisht që edhe pagat mesatare mbeten të ulëta, sepse ato bëjnë më pak,” tha ajo/CNN/.