'Pse nuk mobilizoni ushtrinë për ta rregulluar krizën me coronavirus?'

Guvernatori i New York-ut Andrew Cuomo dëshiron që Korpusi i Inxhinierëve të Ushtrisë të ndërtojë spitale fushore. Bernie Sanders dëshiron ta mobilizojë Gardën Kombëtare. Joe Biden thotë se “ushtria duhet mobilizuar – tani”.

Por ushtria nuk është një zgjidhje për secilin problem, dhe ka kufij të konsiderueshëm ligjor dhe praktik në atë që forcat e armatosura mund të bëjnë gjatë krizës së coronavirusit.

“Departamenti i Mbrojtjes është i gatshëm, me vullnet dhe i aftë të mbështesë autoritetet civile në masën më të madhe të mundshme nën urdhrat e presidentit,” deklaroi zëdhënësi i Pentagonit Jonathan Hoffman para gazetarëve të hënën. “Ne thjesht duam të sigurohemi që biseda që kemi kemi është e mirinformuar nga faktet e asaj që është e mundur dhe çfarë jo dhe cilat janë ato marrëveshje.”

Këtu keni një përmbledhje të mënyrave të ndryshme që ushtria mund të përdoret në situata krizash, së bashku me punët që duhet të lihen të tjerëve.

Më shumë shtretër

Zyrtarët aktualë dhe ata të mëhershëm kanë propozuar që ta ngarkojnë Pentagonin me detyrën e rritjes së aftësive të sistemit të kujdesit shëndetësor për të trajtuar pacientët që janë shumë të sëmurë, veçanërisht duke i vendosur ata nëpër spitale fushore dhe duke ndërtuar objekte lehtësuese shëndetësore.

Të Dielën, Biden tha se forcat e armatosura “kanë aftësinë të ofrojnë këtë ndihmë të madhe për të cilën kanë nevojë spitalet dhe se kjo ndihmë është e nevojshme në të gjithë vendin. Ata e kanë bërë një gjë të tillë. E kanë bërë edhe gjatë krizës së Ebola-s.”

Mirëpo zyrtarët nga Departamenti i Mbrojtjes theksuan se ndërsa ushtria ka një përvojë ti stacionuar ato që ata i quajnë “spitalet fushore”, këto objekte janë të kufizuara në madhësi dhe aftësi. Shumica janë spitale të komuniteteve të vogla të përshtatura për komunitetin e ri joproporcional, për një komunitet të shëndetshëm të ushtarakëve dhe familjet e tyre, tha gjeneral brigadieri i Forcave Ajrore, Paul Friedrichs, kirurg i Stafit të Përbashkët.

Spitalet fushore,  të cilat variojnë në madhësi nga 25 shtretër deri tek një numër “shumë i madh sosh”, janë krijuar për të mbështetur pacientët me trauma dhe viktimat luftarake, u tha ai gazetarëve të hënën.

“Ajo për të cilën ne po përpiqemi të jemi shumë të kujdesshëm nuk është shumë premtuese,” tha Friedrichs. “Nuk ka qendra mjekësore të pajisura me mijëra shtretër në të gjithë SH.B.A.; për pjesën më të madhe, ato janë spitale të vogla të komunitetit. ”

Zëvendës Admirali në pension, Matthew Nathan, ish-kirurg i përgjithshëm i Marinës, tha se ka disa gjëra që ushtria do të mund ti bënte për të lehtësuar barrën mjekësore, por u pajtua se mund të bënte vetëm kaq.

“Ajo për të cilën ne jemi vërtet të mirë është aftësia për rritje të shpejtë të traumave,” tha ai në një intervistë. “Nëse na duhen vetëm shtretër, edhe ne jemi të mirë në këtë.”

Por ai theksoi se edhe në rrethanat më të këqija siç janë lëndimet në masë të gjerë në betejë, ushtria zakonisht merret me pacientë të cilët, në rrethana tjera janë të shëndetshëm dhe nuk vuajnë nga kushtet e rënda shëndetësore  që i bëjnë ata më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve infektive siç është coronavirusi.

“Sa i përket krijimit të ICU që të kujdeset për, afërsisht gjashtë deri në shtatë përqind të pacientëve të cilët do të kenë nevojë për kujdes intensiv dhe ventilatorë afatgjatë, ne nuk përgatitemi për këtë,” tha Nathan.

Por ai theksoi se ka strategji të tjera për të “zgjeruar kapacitetin e spitaleve tona”. Në vend të trajtimit të pacientëve të infektuar, ushtria mund të kujdeset për një numër të kufizuar të tjerëve “të cilët thjesht kanë nevojë për kujdes të rregullt spitalor sepse nuk janë në gjendje të rëndë” në mënyrë që t’i lirojnë shtretërit dhe stafin.

Anije spitalore

Dy anijet mjekësore të Marinës, US MS Mercy dhe USNS Comfort mund të trajtojnë urgjencat mjekësore në shkallë të gjerë. Të dyja përmbajnë 12 dhoma operimi të pajisura plotësisht, 1.000 shtretër spitalor, shërbime radiologjike dixhitale, një laborator mjekësor, farmaci, një laborator optometrie, një skanim CAT dhe mundësi të tjera, sipas Marinës Amerikane.

Por kjo është një ndihmë vetëm në zonat afër ujit.

“Nëse për shembull një komunitet ka një përhapje të madhe të virusit dhe ka nevojë për mbështetje të dhomës së urgjencës ose mbështetje për traumë, një anije spitalore është projektuar në mënyrë të përkryer për ta bërë atë,” tha Friedrichs. “është e vështirë të marrësh anijen spitalore në Shën Louis, por rruga përgjatë brigjeve, është një prej mundësive që mund të përdoret “.

Një problem tjetër është se këto anije nuk janë të favorshme për të ndaluar ndonjë përhapje të sëmundjeve infektive.

“Ju keni mbeturina që janë grumbulluar në drejtim të tavanit me individë, ju keni dhoma të hapura ankorimi – ato janë të destinuara për trauma, jo për një mjedis të sëmundjes infektive,” tha Hoffman, duke shtuar se “ekzistojnë disa shtretër, por në numër shumë më të vogël. ”

 

Bërja e vaksinave

Ekipet e studiuesve të ushtrisë po ndihmojnë në zhvillimin e një vaksine dhe kundërmasave të tjera për virusin në institucionet në të gjithë vendin, përfshirë Fort Detrick dhe Institutin e Kërkimeve të Ushtrisë Walter Reed, që të të dyja në Maryland.

Sipas Dr. Kayvon Modjarrad, drejtor i sëmundjeve infektive në zhvillim në Walter Reed, në një konferencë para gazetarëve në Pentagon javën e shkuar, ekipet kanë identifikuar një vaksinë të mundshme që si synim ka, atë që mjekët e quajtën “spike” apo “proteina spike” që e ndihmon virusin të bashkëngjitet dhe të futet në qelizat njerëzore.

Ushtria po teston modifikues për vaksina tek minjtë dhe pastaj do të vazhdojë tutje me prova te kafshët më të mëdha dhe tek njerëzit për të përcaktuar nëse kjo vaksinë është e sigurt. Por vaksina më e hershme që do të ishte në dispozicion të popullatës së përgjithshme mund të jetë gati prej 12 deri në 18 muaj, tha Modjarrad.

Për një afat më të gjatë, Nathan gjithashtu thotë se ushtria ka një numër qendrash kërkimore në të gjithë botën që specializohen në mbikëqyrjen e sëmundjeve “para se të mund të marrin një pikëmbështetjeje mbi trupat tona,” përfshirë trupat në Egjipt, Peru dhe Singapor.

Ndoshta mjeku më i famshëm ushtarak, Walter Reed, bëri përparime shkencore në trajtimin e sëmundjeve ngjitëse në regjionin rreth Ekuatorit. “Pse ishte majori Walter Reed atje? Ushtarët po vdesin nga ethet e verdha”.

Mobilizimi i Gardës Kombëtare

Garda Kombëtare po e luan rolin më të madh kur bëhet fjalë për reagimin nga ushtria. Që nga e hëna, rreth 650 trupa janë mobilizuar në 15 shtete për të ndihmuar në kryerjen e testimit mobil për viruse, qendrave operative urgjente të stafit, hapësirave të pastra publike dhe transportit të personelit të kujdesit shëndetësor.

Kontingjenti më i madh që do të aktivizohet deri më tani është në Nju Jork, ndërsa të hënën janë thirrur 516 ushtarë dhe pilotë me orar të pjesshëm. Në Kolorado, 145 Roje Kombëtare po ndihmonin me qendrat e testimit Covid-19 dhe po ndihmojnë në planifikimin e misioneve të ardhshme ekzaminuese, sipas Zyrës Gardës Kombëtare në Uashington.

Kontingjentet më të vogla, të tilla si tetë trupa në West Virgjinia të specializuara në mbrojtjen biologjike, janë aktivizuar për të trajnuar të anketuarit e parë si të reduktojnë ekspozimin ndaj virusit tek paramedikët dhe tek personelit kundër zjarrit dhe shpëtimit.

“Në fund të fundit, forca jonë duhet të mbetet fleksibile, inovative dhe e gatshme për të ndihmuar Amerikën të zvogëlojë ndikimin e këtij virusi,” tha gjenerali Joseph Lengyel, shefi i Zyrës së Gardës Kombëtare, në një deklaratë të hënën.

Por deri më tani, rojet nuk janë “federalizuar” akoma ose nuk janë mobilizuar në shkallë kombëtare. Kjo mund të nënkuptojë largimin e tyre nga detyrat e tyre civile, ku ata tashmë mund të jenë duke ndihmuar komunitetet e tyre për të luftuar virusin, tha Friedrichs. Nuk janë mobilizuar as rezervistë të veçantë ushtarakë.

“Nëse ne mobilizojmë Gardën dhe personelin mjekësor rezervë nga detyrat e tyre civile, ata nuk do të jenë më tutje duke bërë  punët e tyre civile dhe kjo ndikon drejtpërdrejt në komunitetin ku ata punojnë – kjo është marrëveshja,” tha ai.

Ushtria ka disa mundësi që në mënyrë më efikase ta stacionojë personelin e Gardës dhe Personelit Rezervë, deklaroi Hoffman, duke zgjuar vëmendjen tek komandanti i forcave amerikane në Kore, një nga epiqendrat globale të virusit, ku janë të  regjistruar mjekët e Gardës dhe Rezervës.

Megjithatë, ka vetëm aq profesionistë të trajnuar mjekësorë në ushtri sa për rotacion. Anijet spitalore, për shembull, aktualisht menaxhohen nga marina tregtare. Personeli mjekësor për personelin e tyre do të duhej të vinte nga diku tjetër, tha Hoffman.

Bisedat për orë policore

Shtëpia e bardhë ka mohuar zërat për orë policore në nivel kombëtar për të kufizuar ndërveprimin shoqëror derisa virusi të futet nën kontroll.

Nëse do të merrej një vendim i tillë, megjithatë, çdo rol ushtarak ka të ngjarë të kufizohet. Dhe njëjtë do të ndodhte edhe me Gardën Kombëtare.

Ushtria e ngarkuar me detyrë aktive është e ndaluar të zbatojë ligjin vendas në bazë të Aktit Posse Comitatus të vitit 1878.

E vetmja rrethanë në të cilën ushtria aktive mund të thirrej për të siguruar siguri do të ishte nën Aktin e Kryengritjes për të shtypur një revoltë (një divizion Detar dhe Ushtria reagoi ndaj trazirave në Los Angeles gjatë vitit 1992, për shembull).

Që  nga e hëna, ushtria aktive është ngarkuar vetëm të vërë në dispozicion një treshe bazash ushtarake për të karantinuar udhëtarët e anijeve të lundrimit të ekspozuar ndaj coronavirusit. Dhe një zëdhënës tha se asnjë personel ushtarak nuk është i përfshirë.

“Ne kemi shumë kapacitete të ndryshme dhe nuk spekulojmë se si ose nëse do ta përdorim atë,” tha Stacey Knott, zëdhënës i Komandës Veriore të SHBA në Kolorado, i cili është i ngarkuar me mbrojtjen e vendit dhe të mbështesë autoritetet civile duke iu përgjigjur katastrofave natyrore të tilla si uraganet, përmbytjet dhe tërmetet.

Zyra e Gardës Kombëtare thotë se nuk po planifikon të luajë ndonjë rol të zbatimit të ligjit në këtë kohë.

“Ne kemi aftësinë për të bërë diçka të tillë, por ne nuk do  hargjojmë energji kot për diçka që mund ose nuk mund të ndodhë,” deklaroi Rreshteri i Lartë ushtarak Michael Houk, zëdhënës i Gardës. “Në këtë pikë, duket sikur diçka e tillë nuk po ndodh. Ne po adresojmë nevojat ekzistuese.”

Por nëse një orë policore në nivel kombëtar është i nevojshëm për ta zbatuar atë, mënyra më e mirë për ta bërë atë është fuqizimi i shteteve individuale në mënyrë që ta implementojnë atë. Kjo do te binte nën kompetencat e agjencive tradicionale të zbatimit të ligjit dhe jo trupave ushtarake, tha gjeneral-lejtani në pension i Ushtrisë, Steven Blum, ish-shefi i Zyrës së Gardës Kombëtare dhe zëvendës komandanti i Komandës Veriore të Sh.B.A.

“Kjo varet nga mënyra se si presidenti e vendos orën policore,” tha Blum në një intervistë. “A e vendos ai aty ku janë përgjegjës qeveritarët në mënyrë që ata të përdorin policinë e shtetit për implementim? Nëse të gjithë qeveritarët e shtetit pajtohen për atë dhe e mbështesin atë, atëherë do të ishte shumë e lehtë.

“Nëse do ta këshilloja presidentin,” shtoi ai, “unë do t’i këshilloja ata që të mos e centralizojë reagimin, por ta koordinojë përgjigjen dhe t’i lejojë shtetet ta përshtatin reagimin e tyre brenda udhëzimeve të tyre.”