Kryeministri polak Mateusz Morawiecki. Foto: Mateusz Morawiecki/ Facebook

Përplasje në Parlamentin Evropian, kryeministri polak akuzon BE-në për shantazh

Kryeministri polak, Mateusz Morawiecki, ka akuzuar Bashkimin Evropian për shantazh në një debat të nxehtë me shefen e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, mbi sundimin e ligjit, raporton BBC. 

Përplasja në Parlamentin Evropian vjen pas një vendimi të gjykatës polake që hodhi poshtë pjesët kryesore të ligjit të BE -së.

Von der Leyen tha se do të vepronte për të parandaluar që Polonia të minonte vlerat e BE-së.

Në përgjigje, Morawiecki hodhi poshtë “gjuhën e kërcënimeve” dhe akuzoi BE -në për tejkalimin e fuqive të saj.

Polakët mbështesin në mënyrë dërrmuese të qenit pjesë e BE-së, sugjerojnë sondazhet e opinionit, por qeveria nacionaliste e krahut të djathtë po kundërshton gjithnjë e më shumë sindikatën për çështje që variojnë nga të drejtat LGBT deri në pavarësinë gjyqësore.

Rasti i sjellë nga kryeministri polak ishte hera e parë që një udhëheqës i një shteti anëtar të BE-së kishte vënë në dyshim traktatet e BE -së në një gjykatë kushtetuese kombëtare.

Në një fjalim që kaloi kohën e tij të caktuar, Morawiecki tha se Polonia “po sulmohej” nga udhëheqësit e BE -së dhe ishte “e papranueshme të flitet për ndëshkime financiare”.

“Shantazhi nuk duhet të jetë një metodë e politikës,” tha Morawiecki nga partia konservatore-nacionaliste polake në pushtet Ligji dhe Drejtësia.

Përgatiti: Emirjeta Vllahiu