PDK: Albin Kurti mashtroi për reciprocitetin

Partia Demokratike e Kosovës (PDK) e ka quajtur mashtrim dhe gënjeshtër të kryeministrit në detyrë Albin Kurti, për vendosjen e reciprocitetit me Serbinë.

PDK në njoftim për media ka thënë se vendimi i mbrëmshëm i publikuar nga Qeveria, është një vendim “gjysmak, qesharak e teknik për kinse reciprocitet të plotë ekonomik, tregtar dhe politik me Serbinë”.

Kjo parti, ka shtruar disa pyetje publike e tema për Kurtin i cili para marrjes së vendimit të reciprocitetit dhe heqjes së tarifës do të duhej t’i shqyrtonte.

  1. Cila do të jetë masa e reciprocitetit të Kryeministrit të shkarkuar ndaj fushatës negative të diplomacisë së Serbisë ndaj njohjeve të Kosovës?
  2. Çfarë masa reciprociteti ka paraparë Kryeministri shkarkuar ndaj preambulës së Kushtetutës së Serbisë ku thuhet se “Kosova është pjesë e Serbisë”
  3. A u vendos masë reciprociteti ndaj njohjes së diplomave sikurse Serbia bën ndaj shqiptarëve të Luginës së Preshevës?
  4. A u anulua vendimi i dëmshëm serb për verifikimin dhe anulimin e adresave të banorëve shqiptarë në Serbi?
  5. A u ndal presioni ndaj komunitetit serb në Kosovë, veçmas ndaj pjesëtarëve serbë të FSK-së? Çfarë masa reciprociteti ka paraparë këtu?
  6. Apo e zbaton marrëveshjen për IBM, dhe funksionalizimin e katër pikëkalimeve të përhershme kufitare të ndërtuara me fondet e BE-së, të cilin Serbia e mban të bllokuar?
  7. A filloi zbatimi i reciprocitetit për targat e automjeteve?
  8. A filloi zbatimi i reciprocitetit për dokumentet e udhëtimit dhe heqja nga përdorimi i targave ilegale në Kosovë?
  9. Cila do të jetë masa e reciprocitetit në raport me arrestimet e shtetasve të Kosovës dhe mbajtjen e tyre në burgjet e Serbisë?
  10. Çfarë masa reciprociteti do të vendos ndaj Serbisë për çështjen e të pagjeturve dhe kthimin e trupave në Kosovë?

“PDK-ja konsideron se kryeministri shkarkuar Kurti nuk e ka seriozisht reciprocitetin e as tarifat, por vendimi i djeshëm ishte një lojë dhe mashtrim i radhës ndaj qytetarëve dhe partnerëve ndërkombëtarë, e veçmas Shteteve të Bashkuara të Amerikës, të cilat janë të qarta në kërkesat e tyre”, thuhet në njoftimin e PDK-së.

(Dokument) Qeveria heq tarifën 100 për qind, vendos reciprocitetin me Serbinë