Pandemia vë në pikëpyetje sezonin vjeshtor të skenës teatrore kosovare

Teatrot kosovare nuk e dinë nëse do të rinisin punën pas gati 6 muajve të ndërprerjes për shkak të pandemisë së coronavirusit. Tradicionalisht fillimi i shtatorit shënon edhe fillimin e sezonit vjeshtor në institucione teatrore në vend.

Drejtues të këtyre institucioneve janë duke pritur organet kompetente nëse do të ketë lehtësira për të rinisur punën dhe leje për dhënien e shfaqjeve.

Vendimi i Qeverisë së Kosovës përmes së cilit ndalohen të gjitha veprimtaritë kulturore në ambiente të mbyllura dhe të hapura ende është në fuqi. Ky vendim pamundëson punën e teatrove.

“Ndalohen veprimtaritë rekreative, kulturore dhe sportive në mjedise të mbyllura dhe të hapura në të gjithë territorin e Republikës së Kosovës, duke përfshirë shkollat e futbollit dhe sportet e tjera, trajnimet e të gjitha lëmive etj”, thuhet në pikët tetë të vendimit të qeverisë së 28.07.2020.

Ministria e Kulturës në një përgjigje për KALLXO.com  tha se shqetësimet e institucioneve të kulturës dhe skenës së pavarur i përcjell në Qeveri dhe institucione kompetente që merren me menaxhimin e pandemisë.

“Është në përgjegjësinë e tyre pastaj ta vlerësojë situatën dhe kërkesa që vijën nga ministria për t’i lejuar aktivitetet apo jo”,  thuhet në përgjigjen e MKRS-së.

Ajo çka është e rëndësishme, sipas MKRS-së është se institucionet e kulturës përpos stafit të administratës se institucioneve kulturore edhe stafi artistik vazhdimisht del në pune ku çdo ditë mbajnë prova dhe angazhime tjera, gjithnjë duke respektuar vendimet qeveritare për parandalimin e pandemisë.

Teatrot publike tashmë kanë kompletuar stafet artistike dhe drejteus të tyre  kanë konfirmuar kthimin gradual të stafeve dhe mbajtjen e provat, gjithnjë duke respektuar masat qeveritare për parandalimin e pandemisë.

Naser Shatrolli, ushtrus i detyrës së drejtorit të Teatrit Kombëtar të Kosovës, ka thënë për KALLXO.com se fillimi i sezonit në TKK varet institucionet kompetente.

“Presim një përgjigje nga organet kompetente të shëndetësisë për mundësinë e fillimit të punës, ndonëse ne jemi të gatshëm që të fillojmë sa më parë me prova”, ka thënë Shatrolli.

Ai ka thënë se për shkak të gjendjes së krijuar nga pandemia një përqindje e repertorit nuk është realizuar sipas planprogramit artistik.

“Mirëpo, i kemi edhe tre muaj  hapësirë për punë, gjithnjë e potencoj, nëse na lejohet që të rifillojmë punën me prova të shfaqjeve të reja dhe me kalendarin e reprizave”, ka potencuar u.d. drejtorit të TKK-së, Naser Shatrolli.

Ndërkaq, Agron Gerguri, drejtor i Teatrit “Avdush Hasani” të Podujevës tha  se aktualisht në teatrin “Avdush Hasani” janë duke u zhvilluar provat për shfaqjen “Simfonia e 5-te jo por e 9-ta” e autorit Aldo Nikollaj nga regjisorja Sevdije Ajeti.

“Përndryshe ne mendojmë të vazhdojmë punën në mundësitë apo pamundësitë e shkaktuara nga virusi. Po e zëmë, salla e teatrit tonë ka 300 ulëse, me një organizim strikt do mund të pranonim 70 spektatorë me distancën e duhur në respektim të rekomandimeve të Institutit”, ka thënë Gërguri.  Ai ka përjashtuar forma tjera të teatrit përveç skenës, pasi sci ka thënë ai që teatri të përkthehet në fotografi televizive.

“Sepse ashtu shpërfytyrohet për të mos thënë e humb identitetin. Pavarësisht te gjithave duhet të bëjmë çka duhet që ta ruajmë teatrin. Mendoj se të gjitha teatrot e kanë shfrytëzuar mirë këtë apstenim me shfaqje duke u konsoliduar si institucione”, ka pohuar drejtori Gerguri.

Edi Kastrati, drejtor i Teatrit “Hadi Shehu” në Gjakovë ka thënë për Kallxo.com se ideja se nuk e dinë a do të lejohet dhënia e shfaqjeve po zbeh vullnetin e stafit të teatrit që ai drejton për fillim të projektit të ri.

“Jemi në një situatë që nuk po dimë si me vepru, të shohim prej nëse mos po ndryshon diçka. ditëve në vazhdim”, ka thënë ai.

Si përgjigje ndaj situatës së krijuar në muajin prill teatrot kosovare nisin transmetimin online të shfaqjeve të tyre (të regjistruara më parë) në rrjetet sociale.  Në qershor, TKK-ja dha premirën e shfaqjes “Zgjimi i pranverës” të mbyshur me publik, pavarësisht ndalesave që ishin vënë nga institucionet qeveritare. 

Ndërsa, “Virtual Theatre Kosovo” realizojë më 12 korrik 2020, premirën e shfaqjes “Serish vijnë zgjedhjet”, e cila u shfaq live në Facebook dhe Zoom.  Shfaqja pati edhe disa repriza po ashtu live në Facebook dhe në Zoom.