Një burrë nga Kalifornia shpallet i pafajshëm pas 32 vjetësh në burg

Joaquin Ciria, tani 61 vjeç, u arrestua në vitin 1990 dhe u dënua për një vrasje me armë zjarri bazuar në dëshmitë e rreme të dëshmitarëve dhe sjelljen e keqe të policisë, tha prokurorja e qarkut të San Franciskos, Chesa Boudin, raporton NBC.

Një burrë nga Kalifornia, i cili kaloi më shumë se tre dekada pas hekurave për një vrasje që nuk e kreu, u shfajësua nga krimi të hënën, duke hapur rrugën për lirimin e tij nga burgu, thanë zyrtarët.

Ciria u arrestua në vitin 1990 dhe u dënua për një vrasje me armë zjarri në San Francisko bazuar në dëshmitë e rreme të dëshmitarëve dhe sjelljen e keqe të policisë, tha prokurorja e qarkut të San Franciskos, Chesa Boudin, e cila pushoi çështjen kundër Cirias.

Çështja e Ciria shënoi shfajësimin e parë të nxitur nga Komisioni i Pafajësisë së Prokurorit të Rrethit, i cili u krijua nga Boudin në vitin 2020 për të shqyrtuar rastet e mundshme të dënimeve të gabuara.

“Tridhjetë e dy vjet më parë, ju morën nga gruaja dhe foshnja juaj, dhe kjo është për shkak se sistemi ju dështoi në mënyrë katastrofale”, tha Lara Bazelon, kryetarja e komisionit, gjatë një konference për media së bashku me Boudin dhe anëtarët e familjes së Cirias. “Tani më në fund, ju keni një shans për të rimarrë jetën tuaj.”

Ciria u dënua për vrasje të shkallës së parë dhe u dënua me burgim të përjetshëm për vdekjen me armë zjarri të Felix Bastarrica, i cili u qëllua në kokë pas një debati në një rrugicë të San Franciskos.

Një hetim 18-mujor nga komisioni gjeti dëshmitarë dhe prova të reja dhe gjeti “një ujëvarë gabimesh” në mënyrën se si u trajtua rasti, duke përfshirë detyrimin policor të dëshmitarit kyç, i cili ishte adoleshent në atë kohë, tha Bazelon, një profesoreshë në Shkolla Juridike e Universitetit të San Franciskos.

“Nuk kishte asnjë ADN, asnjë gjurmë gishtash, asnjë armë vrasjeje nuk u gjet kurrë”, tha ajo, duke shtuar se Ciria kishte mbajtur gjithmonë pafajësinë e tij dhe kishte dy dëshmitarë alibi që thanë se ai ishte në shtëpi në kohën e vrasjes, por nuk u thirrën kurrë nga mbrojtja, ndoshta sepse flisnin vetëm spanjisht. “Nëse një juri do të kishte dëgjuar këtë çështje sot, nuk do të kishte një dënim.”

Koha e lirimit të Cirias nuk dihej menjëherë, tha zyra e Boudin.

“Ciria ka qenë në burg për më shumë se 30 vjet për një krim që nuk e ka kryer”, tha Boudin. “Sot ne festojmë drejtësinë e vonuar prej kohësh, por nuk mund të ndalojmë së punuari për të zhbërë të padrejta të tjera”.