Ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”. Foto KALLXO.com.

Nga demonstratat e 1981-tës deri në çlirim, ekspozita kushtuar rizgjimit të vlerave kombëtare

Organizuar nga Agjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës (ASHAK) dhe Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Shqipërisë është hapur sot, më 12.06.2024 në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani” në Prishtinë ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”.

Në këtë ekspozitë janë prezantuar fotografi e materiale të ndryshme arkivore që pasqyrojnë zhvillimet politike, mediatike e kulturore që nga viti 1980 e deri me çlirimin e Kosovës.

Bislim Bislimi, drejtor i ASHAK-ut, tha në hapje të ekspozitës se përmes këtyre materialeve arkivore po rikthehet për kujtim e rivlerësim të ngjarjeve që i paraprinë reagimit kolektiv të popullit të Kosovës që nga demonstratat e vitit 1981 e deri në çlirim, më 11 dhe 12 qershor 1999.

“Në këtë ekspozita paraqiten materiale me shkrime e vlerësime të shtypit amerikan për vendim tonë, shkrime e artikuj të botuar në Shqipëri për  demonstratat e vitit 1981, dokumente të ambasadës shqiptare në Beograd, akte të marrëveshjeve të bashkëpunimit të Shqipërisë me Kosovën, gjatë asaj kohe e materiale tjera”- tha Bislimi.

Kurse, Lorenc Agalliu nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave të Shqipërisë tha se përmes kësaj ekspozite të përbashkët prezantohet vetëm një copëz e gjithë sasisë të madhe dokumentare që arkivat shqiptare disponojnë për historinë e Kosovës.

“Çlirimi i Kosovës nuk do të ishte një akt i finalizuar pa ngjarjet që tregojnë këto dokumente që ne po ekspozojmë sot, sepse pikërisht në këto data në vitet 70-81 janë nisur ndër revoltat e para të popullit shqiptar për shtetësinë e Kosovës”- tha ai.

Ekspozita hapet në kuadër të shënimeve për 25-vjetorin e çlirimit të Kosovës.

Ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”. Foto KALLXO.com.

 

Ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”. Foto KALLXO.com.

 

Ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”. Foto KALLXO.com.

 

Ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”. Foto KALLXO.com.

 

Ekspozita “Rizgjimi në vlerat kombëtare, Kosova Republikë”. Foto KALLXO.com.