Në Serbi dhe Bosnje dhe Hercegovinë, mediat japin vendime të ndryshme për rezolutën e OKB-së për Srebrenicën

Përgjigja e medias në Serbi dhe Bosnje dhe Hercegovinë ndaj votimit të së enjtes (23.05.2024) në OKB mbi rezolutën e Srebrenicës pasqyroi ndarje të thella në të dy vendet mbi përgjegjësinë për gjenocidin e vitit 1995 në Bosnjën lindore.

Mediat në Serbi dhe Bosnje dhe Hercegovinë e raportuan të premten (24.05.2024) shumë ndryshe votimin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së të së enjtes, i cili mbështeti një rezolutë që përcaktonte 11 korrikun si një ditë të përvitshme përkujtimi të gjenocidit të Srebrenicës në vitin 1995 në Bosnjën lindore.

Në votim, 84 shtete anëtare votuan pro caktimit të “Ditës Ndërkombëtare të Reflektimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të 1995 në Srebrenicë”, 19 vende votuan kundër dhe 68 abstenuan.

Serbia është aktualisht në mes të një fushate për zgjedhjet lokale në kryeqytetin Beograd dhe 88 qytete dhe qyteza të tjera, të cilat do të mbahen më 2 qershor )02.06.2024).

Gazetat pro-qeveritare, si Informer, Novosti, Blic, Srpski Telegraf dhe Alo, të premten u dukën kritikuese.

Faqja e parë e tabloidit pro-qeveritar Informer mbante një foto të presidentit serb Aleksandar Vuçiç të mbështjellë me një flamur serb me titullin: “Serbët nuk janë gjenocidal”.

Novosti e cilësoi miratimin e rezolutës si një “humbje për Perëndimin” dhe e quajti rezolutën një tekst që “etiketon serbët”.

Duke vënë në dukje se më shumë vende votuan kundër ose abstenuan sesa votuan pro rezolutës, Srpski Telegraf pohoi se “bota ishte me Serbinë”, duke shtuar se “rezoluta u miratua me një shumicë flagrante, dhe kjo vetëm për shkak se u ndryshuan rregulloret e votimit”.

Si Srpski Telegraf ashtu edhe Kurir insistuan se rezultati i votimit ishte një “fitore morale” për Serbinë. Faqja e parë e Kurir rendit vendet që ishin “miq të vërtetë” të Serbisë për kundërshtimin e rezolutës.

Duke pretenduar se “një e treta e botës” ishte kundër rezolutës, Alo vuri në dukje “rolin e turpshëm të Malit të Zi” në mbështetjen e saj. Ai vuri në dukje gjithashtu se Hungaria votoi kundër, Rumania ishte pro, Emiratet e Bashkuara Arabe abstenuan dhe se “grekët dhe shumë të tjerë duruan kërcënime të tmerrshme nga gjermanët dhe ata nuk votuan për rezolutën”.

Faqja e parë e Blic citoi citimin e presidentit Aleksandër Vuçiç si titullin kryesor: “Unë tashmë jam përkulur para viktimave dhe kam vendosur një lule në Srebrenicë”.

Politika, një gazetë e përditshme që është ende pjesërisht në pronësi të shtetit, vërejti se gjysma e botës nuk votoi “kundër Serbisë”.

Nga ana tjetër, Danas, një media kritike ndaj autoriteteve, në faqen e parë kishte një deklaratë të përfaqësuesit të Gjermanisë në OKB si dhe një deklaratë të Vuçiçit. Gjermania dhe Ruanda bashkë-sponsorizuan rezolutën.

Gazeta e përditshme Nova, e cila gjithashtu nuk është pro-qeveritare, theksoi citimin e Vuçiçit në faqen e parë, se rezoluta “nuk do të sjellë pajtim”.

Faqet e para të gazetave boshnjake të premten iu kushtuan gjithashtu votimit të OKB-së dhe ishin gjithashtu të ndara në vendimet e tyre.

Dnevni Avaz dhe Oslobodjenje, të dyja gazeta të përditshme me bazë në kryeqytet, që i drejtohen kryesisht publikut boshnjak, e përshëndetën suksesin e rezolutës. Avaz u hap me një artikull që shpjegonte në detaje votimin e OKB-së, me një qasje kritike ndaj presidentit Vuçiç.

Oslobodjenje në faqe të parë kishte këtë titull: “11 korriku, Dita e Përkujtimit”, duke shpjeguar në detaje rrjedhën e takimit të OKB-së të enjten, duke shtuar se “19 kundërshtarët udhëhiqeshin nga Rusia dhe Kina”.

Nga ana tjetër, Nezavisne Novine nga Banja Luka, qyteti kryesor në entitetin e udhëhequr nga serbët e Bosnjës, Republika Srpska, tha se OKB-ja kishte “votuar për një rezolutë që do të thellojë ndarjet” në Bosnje. Një artikull kryesor prej dy faqesh i udhëhequr me një narrativë se “më pak se gjysma e vendeve anëtare të OKB-së votuan për rezolutën”.

Faqja katër përmbante një opinion nga Darko Momic, i cili i bënte jehonë fjalëve të liderit të Republikës Srpska, Milorad Dodik, se “përveç faktit të pamohueshëm se në korrik 1995 u krye një krim i tmerrshëm në zonën më të gjerë të Srebrenicës, gjithçka tjetër mbi të cilën bazohet rezoluta e turpshme bazohet në mashtrime, manipulime dhe shtrembërime të fakteve”.

Ndërkohë, Dnevni list dhe Vecernje Novine, të dyja gazeta që i drejtohen kryesisht publikut kroat në Bosnje, i kushtuan vetëm një pjesë të faqeve të tyre të para rezolutës së Srebrenicës.