Testi D-dimer, Foto: Olive medical&laboratory

Në cilat raste kryhet dhe për çfarë shërben testi D-Dimer?

Kohëve të fundit po flitet shpesh si dhe po kryhet testi D-Dimer.

Ky test përdoret për të përcaktuar nëse testimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjeve dhe kushteve që shkaktojnë hiperkoagulueshmëri, një tendencë për mpiksjen e papërshtatshme të gjakut.

D-Dimer urdhërohet të bëhet kur dikush ka simptoma të trombozës së venave të thella, të tilla si dhimbje ose ndjeshmëri në këmbë, zakonisht në njërën këmbë, ënjtje në këmbë, edeme, ngjyrosje e këmbës, etj.

Po ashtu, testi mund të porositet kur dikush ka simptoma të embolisë pulmonare të tilla si gulçim i papritur, frymëmarrje e munduar, kollitje, hemoptizë (gjak i pranishëm në pështymë), dhimbje gjoksi në lidhje me mushkëritë, rrahje të shpejtë të zemrës.

Doktoresha Valbonë Blaku, specialiste e mjekesisë familjare, e cila punon në laboratorin “Olive Medical & Laboratory”, në Prishtinë, ku kryhet testi D-Dimer, shpjegon se çka nënkupton një rezultat pozitiv dhe negativ i këtij testi.

“Një rezultat normal ose “negativ” i D-dimerit (niveli i D-dimerit është nën një prag të paracaktuar të prerjes) do të thotë që ka shumë të ngjarë që personi i testuar të mos ketë një gjendje akute ose sëmundje që shkakton formimin dhe prishjen anormale të mpiksjes. Shumica e praktikuesve të shëndetit pajtohen se një dimer D-negativ është më i vlefshmi dhe më i dobishmi kur testi bëhet për njerëzit që konsiderohen të jenë në rrezik të ulët deri të moderuar për trombozë. Testi përdoret për të ndihmuar në përjashtimin e mpiksjes si shkak i simptomave”, ka shkruar ajo në Facebook.

D-Dimeri mund të porositet gjithashtu në intervale kur dikush është duke kaluar trajtimin e simptomave të koagulimit intravaskular të shpërndarë (DIC) për të ndihmuar në monitorimin e progresit të tij.

“Një rezultat pozitiv i D-dimerit mund të tregojë praninë e një niveli anormalisht të lartë të produkteve të degradimit të fibrinës. Ajo tregon se mund të ketë formim dhe prishje të konsiderueshme të mpiksjes së gjakut (trombit) në trup, por nuk tregon vendndodhjen ose shkakun. Për shembull, mund të jetë për shkak të një tromboembolizmi venoz (VTE) ose të koagulimit intravaskular të shpërndarë (DIC). Në mënyrë tipike, niveli i D-dimerit është shumë i ngritur në DIC.Sidoqoftë, një D-dimer i ngritur jo gjithmonë tregon praninë e një mpiksjeje sepse një numër faktorësh të tjerë mund të shkaktojnë një rritje të nivelit.”, thotë doktoresha Blaku.

D-Dimeri zakonisht nuk përdoret për të përjashtuar tromboembolizmi venoz (VTE) në pacientët e shtruar në spital (ambiente spitalore).