Mogerini bëhet rektore kolegji

Kolegji i Europës ka caktuar ish shefen e BE-së për politikë të jashtme Federica Mogerinin si rektore te re, deklaroi Kolegji të martën, raporton Politico.

Një “shumicë dërmuese” e anëtarëve të këshillit administrativ të Kolegjit miratuan emërimin e Mogerinit, sipas një personi që pati njohuri për takimin. Kolegji nuk konfirmoi detaje të mëtejshme për ‘POLITICO’ në lidhje me vendimin.

Organi më i lartë vendimmarrës i shkollës, i cili kryesohet nga ish Presidenti i Këshillit Evropian Herman Van Rompuy dhe përmban një pjesë të vogël të ambasadorëve dhe stafit të Kolegjit, miratoi kandidaturën e saj pavarësisht thirrjeve për nepotizëm nga alumnistë, profesorë dhe zyrtarë të BE-së.

Ata besuan se Mogerini, një ish deputete që shërbeu për pak kohë si ministre e punëve të jashtme italiane, nuk ishte e kualifikuar për postin, nuk i plotësonte kriteret dhe hyri në garë disa muaj pas afatit.

Vendimi i së martës u bë disa javë pasi këshilli akademik i Kolegjit rekomandoi kandidaturën e Mogerinit në këshillin administrativ pasi ajo u prezantua si kandidatja e vetme. Ajo do të jetë rektorja e parë grua e Kolegjit, i cili është me qendër në qytetin belg të Bruges dhe gjithashtu ka një kampus në Poloni.

Vitin e kaluar, rreth 30 kandidatë aplikuan për rektor të Kolegjit, i cili ofron diploma master në lëndë të ndryshme me tarifa prej 25,000 euro në vit që mbulon shkollimin, bordin dhe akomodimin. Interesimi i Mogerinit për pozicionin e parë doli në dritë pasi Komisioni Evropian publikoi miratimin zyrtar të kërkesës së saj më 22 prill.

Kritikët thonë se procesi i Kolegjit për zgjedhjen e drejtuesit të tij të ardhshëm nuk ka qenë transparent, dhe se Mogerini, e cila ka një diplomë në shkenca politike nga Universiteti ‘La Sapienza’ i Romës, nuk i përshtatej përshkrimit të punës të botuar nga Kolegji. Shumë e drejtojnë gishtin tek Van Rompuy, ish-kryeministri i Belgjikës, i cili drejtoi procesin e përzgjedhjes.

Një letër e hapur që shpreh “shqetësim dhe keqardhje për mënyrën se si është trajtuar dhe komunikuar procedura për të rekrutuar një Rektor të ri të Kolegjit”, tërhoqi mbi 150 nënshkrues, shumica e të cilëve deklarojnë se janë alumnistë të Kolegjit.

Zemërimi për kandidaturën e saj nxiti protesta, duke përfshirë një peticion në internet (i cili kishte 51 nënshkrime në kohën e publikimit) që mbronin procesin e përzgjedhjes së Kolegjit. Ai pretendon se kriteret e përcaktuara në përshkrimin e vendit të punës nuk duhet të konsiderohen si “rregulla të ngurta të stilit të kutisë së kontrollit që pengojnë procesin e përzgjedhjes”.

Në të thuhet se “kontributi i Mogerinit në zhvillimin e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian dhe trashëgiminë që ajo la brenda sistemit të BE-së janë prova kryesore e kualifikimeve të saj të larta për pozicionin në fjalë”.

Mogerini do fillojë rolin e saj të ri më 1 shtator.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!