Microsoft do të zëvendësojë gazetarët me robotë

Microsoft do të zëvendësojë dhjetëra gazetarë me kontratë në faqen e tij të internetit të MSN dhe të përdorë sisteme të automatizuara për të zgjedhur lajme, raporte të mediave amerikane dhe britanike, raporton BBC.

Kurimi i tregimeve nga organizatat e lajmeve dhe përzgjedhja e titujve dhe fotove për faqen e MSN aktualisht bëhet nga gazetarët.

Inteligjenca artificiale do të kryejë këto detyra të prodhimit të lajmeve, thanë burime për Seattle Times .

Microsoft tha që ishte pjesë e një vlerësimi të biznesit të saj.

Gjigandi i teknologjisë amerikane tha në një deklaratë, “ashtu si të gjitha kompanitë, ne vlerësojmë biznesin tonë në mënyrë të rregullt. Kjo mund të rezultojë në rritje të investimeve në disa vende. Këto vendime nuk janë rezultat i pandemisë aktuale”.

Microsoft, si disa kompani të tjera të teknologjisë, paguan organizatat e lajmeve për të përdorur përmbajtjen e tyre në faqen e saj të internetit. Por i punëson gazetarët të vendosin se cilat histori do të shfaqen dhe si paraqiten.

Rreth 50 gazetarë me kontratë do të humbasin punën e tyre në fund të qershorit, raporton Seattle Times, por një ekip gazetarësh me kohë të plotë do të mbetet.

Fondet e Google automatizojnë projektin e lajmeve.

“Është demoralizuese të mendosh që makinat mund të na zëvendësojnë por atje ku shkon”, i tha gazetës një prej atyre që përballeshin me tepricë.

Disa gazetarë të larguar nga puna paralajmëruan se inteligjenca artificiale mund të mos jetë plotësisht e njohur me udhëzimet e rrepta editoriale dhe mund të përfundojë duke lejuar histori të papërshtatshme.

Njëzet e shtatë nga ata që humbin punën e tyre janë të punësuar nga PA Media në Mbretërinë e Bashkuar, raporton Guardian.

Microsoft është një nga shumë kompani të teknologjisë që eksperimenton me format e të ashtuquajturës gazetari robotike për të ulur kostot. Google gjithashtu po investon në projekte për të kuptuar se si mund të funksionojë.