Media britanike: Restoranti shqiptar shërben mish ariu nga tregtia e paligjshme e kafshëve të egra

Një restorant në Shqipëri po ofron darka me mish nga arinjtë e gjuajtur në mënyrë të paligjshme dhe nga tregtia e paligjshme e kafshëve të egra që është “jashtë kontrollit” në vend, pretendojnë hulumtuesit, shkruan media britanike “The Independent”.

Studiuesit thanë që ishte hera e parë që kishin parë mish ariu të gatuar në Europë, dhe ekspertët paralajmëruan se kasapi i kafshëve mund të çojë në shpërthim të sëmundjeve zoonotike siç është coronavirusi.

Arinjtë, majmunët dhe zogjtë grabitqarë janë ndër kafshët e gjalla që shiten në vendet e njohura të tregut online në Shqipëri, zbuloi hulumtimi, duke ngritur frikë për mbijetesën e disa specieve në vend.

Organizata për mbrojtjen e kafshëve Four Paws, zbuloi se dy nga faqet kryesore online në Shqipëri po transportonin dhjetëra reklama duke shitur arinj kafe dhe specie të tjera që mbrohen me ligj.

Shumë fotografi të kafshëve duke përfshirë dhelpra, bufat e hambarit dhe ujqërit i paraqiten me gojët e tyre të ngjitura ose kthetrat e tyre të zinxhiruara.

Është një biznes fitimprurës: një majmun i vogël u ofrua për 750 € dhe një buf hambari, një këlysh ariu dhe një ujk për 500 € secili.

Blerësit janë kryesisht pronarë restorantesh dhe hotelesh, të cilët i mbajnë kafshët për të tërhequr turistë, ose individë që duan kafshët si kafshë shtëpiake dhe simbole statusi, thanë punëtorët e organizatës.

Por, gjuetia e specieve të mbrojtura, mbajtja e tyre në robëri dhe shitja e tyre është e ndaluar në Shqipëri, pas një rënie të madhe të kafshëve të egra autoktone në vend.

Sipas ligjit shkelësit mund të burgosen por zbatimi i këti ligji është i dobët.

Shqiponjat, simboli kombëtar i Shqipërisë, janë veçanërisht të njohura me blerësit dhe shpesh gjenden të mbushura si trofe në vendet publike.

Four Paws tha që pasi ekipi i saj raportoi disa nga reklamat e paligjshme, ato ishin fshirë por ato të reja u rishfaqën.

Sipas hulumtuesve, majmunët dhe zogjtë e preve shpesh mbahen në bare dhe restorante në Shqipëri si një atraksion turistik, ndërsa dhelprat shiten për leshin e tyre.

Gojët e kafshëve shpesh janë keqtrajtuar për të parandaluar kafshimin dhe këmbët e tyre janë lidhur me zinxhirë për t’i ndaluar ata të ikin.

Në një restorant në  Drilon të Shqipërisë është gjetur gjithashtu reklamimi i mishit të ariut në menunë e tij në Facebook. Renditja, për “mish ariu” shqip për mishin e ariut shoqërohej me fjalinë “në sezonë”, që do të thotë “sipas sezonit”.

“Një shumicë e madhe e fotografive shfaqnin një egërsi të kafshëve, të tilla si dhelpra me enigma të mbyllura në kuti plastike, mbajnë këlyshë me zinxhirë dhe zogj me këmbët e tyre të lidhura,” tha Barbara van Genne, nga organizata.

Një portal online restorantesh, i azhurnuar në fillim të këtij muaji, konfirmon ofertën e restorantit.

Zëdhënësi  për mbrojtjen dhe ruajtjen e mjedisit natyror në Shqipëri (PPNEA) tha: “Ajo që është veçanërisht alarmante për këtë nuk është vetëm fakti që mishi i ariut po shitet, por është edhe shtimi në kllapa të “në sezonë “, që jep përshtypjën se ka një sezon gjuetie për arinjtë.

“Në fakt nuk ka sezon të gjuetisë për ndonjë kafshë të egër në Shqipëri, ekziston një moratorium gjuetie dhe ndalimi i gjuetisë për vite me rradhë në të gjithë vendin, kaloi në 2014 dhe zgjati në 2016 deri në mars 2021.

“Rënia masive e kafshëve të egra në Shqipëri e nxiti këtë”.

Ky mish mund të shkaktojë sëmundje të shkaktuar nga parazitët, me simptoma përfshirë diarre, ngërçe, ethe dhe halucinacione.

James Wood, drejtor i departamentit të mjekësisë veterinare dhe një ekspert i infeksionit në Universitetin e Kembrixhit, tha që COVID-19 dhe viruse të tjera zoonotike mund të barten nga mishi i kontaminuar nga çdo specie.

“Sidoqoftë, rreziqet janë shumë më të mëdha nga gjuetia se sa ato nga konsumimi i thjeshtë,” tha ai.

“Arinjtë nuk kanë më shumë gjasa të veprojnë si burim i një virusi zoonotik se çdo grup tjetër i specieve”.

Ai shtoi se gatimi ishte një mjet shumë i efektshëm për të shkatërruar virusin Covid-19 dhe infeksione të tjera, por që “ushqimi i arinjve është, natyrisht, shumë i padëshirueshëm për shumë arsye, duke përfshirë konservimin dhe mirëqenien e kafshëve, nëse ato janë mbajtur në robëri para se të vriten”, tha ai.

Van Genne tha: “Four Paws ka qenë aktive në Shqipëri që nga 2015, por ne kurrë nuk kemi parë më parë mizori të tilla. Deri më tani jemi përqendruar kryesisht në restorante që mbajnë arinjtë në kafaze të vegjël për argëtim të mysafirëve”.

“Ky zbulim i çuditshëm i ri është një tregues i mëtejshëm se tregtia tregtare e kafshëve të egra në Shqipëri është jashtë kontrollit”.

Ajo paralajmëroi se nëse qeveria nuk do të ndërhynte shpejt, “disa kafshë të egra vendase të mbetura do të jenë histori”.

“Platformat duhet të prezantojnë masa parandaluese siç janë identifikimi i shitësit për të ndaluar këto reklama. Sidoqoftë, problemi kryesor për tregtinë e paligjshme mbetet mungesa e kontrollit dhe zbatimit nga autoritetet”, pohoi ajo.