Milorad Dodik. Foto: SNSD.

Media boshnjake: Dodik pati takim sekret me oficerët e lartë ushtarak

Të mërkurën, oficerët e rangut më të lartë të serbë në Forcat e Armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës mbajtën një takim sekret me anëtarin e Presidencës nga Republika Srpska, Milorad Dodik dhe zëvendësministrin e Mbrojtjes, Mirko Okoliq, mëson media boshnjake Istraga.ba.

Në emër të Forcave të Armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës, në takim morën pjesë gjeneralmajor Gojko Knezeviq; Zëvendës Shefi i Shtabit të Përbashkët të Forcave të Armatosura – përgjegjës për burimet, gjeneralmajor Radovan Iliç; komandanti i Forcave të Armatosura, brigadieri Radovan Joviq dhe Brigadier Milorad Krajsumoviq, komandant i Regjimentit të Tretë të Këmbësorisë. Publiku nuk ishte i informuar për këtë takim.

Që Dodik ishte në Sarajevën Lindore të mërkurën, më 15 dhjetor dëshmohet nga një deklaratë nga kabineti i tij që informon publikun se “një takim midis presidentes së Republikës Srpska, Zeljka Cvijanoviq, anëtarit të Presidencës së Bosnje dhe Hercegovinës, Milorad Dodik dhe kryetarit të Këshillit të Ministrave, Zoran Tegeltija ka filluar në Sarajevën Lindore”. Por asnjë fjalë për takimin me oficerë të lartë të Forcave të Armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës.

Media ka kontaktuar me Mirko Okoliqin, zëvendësministrin e Mbrojtjes së Bosnje dhe Hercegovinës, i cili u pyet nëse ai dhe tre oficerë të tjerë të lartë serbë kishin një takim sekret me Milorad Dodik të mërkurën.

“Shiko, unë mund të jem 66 vjeç. Nëse bëhet fjalë për të ngrënë drekë, kjo është krejtësisht normale. Por nëse ishte një takim që u mbajt zyrtarisht – nuk ishte. Dhe për sa më përket mua, sa herë që ka takim zyrtar me ndonjë anëtar të Kryesisë, asnjë takim nuk është i ndaluar”, na tha Okoliq.

“Mirë, le ta riformulojmë pyetjen. “A jeni takuar me Dodikun dhe oficerët e Forcave të Armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës të mërkurën?”, u pyet sërish Mirko Okoliq.

“Nuk keni nevojë të riformuloni asgjë. Unë ju thashë atë që ju thashë”, tha Okoliq.

“A i keni parë Knezeviqin, Iliçin dhe Joviqin të mërkurën?”, u vazhdua me pyetje.

“Sigurisht që i shoh çdo ditë”, konfirmoi në fund zëvendësministri i Mbrojtjes.

“Dhe a keni qenë me ta”, u pyet përsëri, “në ndërtesën e Qeverisë së RS në Sarajevën Lindore.”

“Kujdes çfarë ju thashë. Dhe nëse do të ishim – çfarë? Çfarë lidhje ka kjo me deklaratat publike. Unë, këtu, isha. Iliç dhe Knezeviq dhe gjeneralë të tjerë do të jenë shpesh me mua”, u përgjigj Mirko Okoliq.

“A ishte zoti Dodik me ju?”, vazhdoi pyetja tjetër për zëvendësministrin.

“A më kupton mua? A me kupton? Çfarë lloj pyetjeje po bëni? Me presidentin Dodik do të takohemi sa herë të jetë nevoja”, u shpreh i nervozuar zëvendësministri i Mbrojtjes.

“Për çfarë folët?”, u pyet zëvendësministri Okoliq.

“Çfarë të intereson për çfarë folëm? Ne folëm për disa çështje private”, u përgjigj Mirko Okoliq.

Kujtojmë se pas Deklaratës së SNSD-së të miratuar në Palam, autoritetet e Republikës Srpska u mblodhën rreth partisë së Milorad Dodik, miratuan konkluzione që detyronin qeverinë e entitetit të përgatisë një ligj për formimin e ushtrisë së Republikës Srpska brenda gjashtë muajve.

“Kushtetuta e BiH thotë se ekziston një ushtri e Republika Srpska”, tha Milorad Dodik në tetor të këtij viti, përpara se procedura për shfuqizimin e Forcave të Armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës të fillonte zyrtarisht.

Një anëtar i presidencës së Bosnje dhe Hercegovinës nga RS tha në atë kohë se ishte kryer një sondazh midis anëtarëve të Forcave të Armatosura të BiH dhe se “serbët nuk duan një ushtri në nivelin e BiH”.

Më 10 dhjetor të këtij viti, Asambleja Kombëtare e Republika Srpska miratoi konkluzionet që detyronin qeverinë e RS të përgatisë një ligj për ushtrinë e njësisë. Kjo ka hasur në një reagim të gjerë nga ana e komunitetit ndërkombëtar.

Megjithatë, disa vende anëtare të BE-së besojnë se Dodik nuk duhet të sanksionohet për lëvizjet e tij.

Sipas informacioneve, në mesin e kësaj jave, Dodik është takuar edhe me përfaqësuesit e ambasadave të Hungarisë, Kroacisë, Polonisë dhe Sllovakisë në Sarajevën Lindore. “Istraga” u përpoq të mësojë se çfarë u diskutua nga ambasadori sllovak në Bosnje dhe Hercegovinë, Martin Kaç, por ai nuk u përgjigj në pyetje.