Mali i Zi, Rumania dhe Polonia "mashtruan" në Eurovizion

Drejtuesit e Eurovizionit thonë se votimi i dyshimtë në një shkallë ‘të paprecedentë’ në gjashtë vende që marrin pjesë në Eurovision 2022 rezultoi në përjashtimin e votave të tyre nga finalja e madhe.

Unioni Evropian i Transmetuesve – EBU, i cili drejton Festivalin e Këngës në Eurovizion, tha të enjten se kishte identifikuar parregullsi votimi në gjashtë vende që marrin pjesë në Eurovision 2022, duke përfshirë Malin e Zi, Rumaninë dhe Poloninë.

Ai tha se “modele të parregullta votimi” u vunë re gjithashtu në Azerbajxhan, Gjeorgji dhe San Marino pas provës së dytë të veshjes dhe gjysmëfinales së dytë.

“Katër nga gjashtë juritë vendosën pesë nga vendet e tjera në pesëshen e tyre të parë, duke marrë parasysh se nuk mund të votonin për veten e tyre. Një juri votoi për të njëjtat pesë vende në gjashtë vendet e para dhe e fundit nga gjashtë juritë vendosi katër nga të tjerat në katër të parat… Katër nga gjashtë morën të paktën një grup prej 12 pikësh që është maksimumi që mund të jepet, ”, tha EBU në një deklaratë për shtyp.

“Një parregullsi e modelit të votimit të jurisë në një shkallë të tillë është e paprecedentë”, shtoi ai.

Më 15 maj, EBU shpalli të pavlefshme votat e gjashtë jurive pasi u zbuluan “modele votimi të parregullta” në gjysmëfinalen e dytë dhe i zëvendësoi ato me një rezultat të përmbledhur zëvendësues. Ai vendosi që votat e gjashtë jurive në finalen e madhe nuk duhet të jenë as të vlefshme.

Transmetuesi publik i Malit të Zi – RTCG kërkoi sqarime nga EBU se pse vota e jurisë u hoq nga gara.

“Votimi i jurisë malazeze u krye normalisht dhe u certifikua siç duhet nga EBU dhe ne nuk shohim asnjë arsye për të dyshuar për ndonjë formë të parregullsisë. Mënyra se si votoi juria jonë është kryesisht në përputhje me rezultatet përfundimtare të konkursit”, tha ajo në një deklaratë për shtyp.

Më 16 maj, televizioni rumun tha se ishte i befasuar që rezultati i votimit të jurisë rumune nuk u përfshi në renditjen përfundimtare, me organizatorët që caktuan një grup tjetër pikësh për konkurrentët në finale, në emër të jurisë së vendit.

Transmetuesi polak TVP iu përgjigj përjashtimit të votës së jurisë së Polonisë, duke mohuar çdo përfshirje në manipulimin e votave qoftë nga transmetuesi apo juria polake.

Kërkoi përmirësim të transparencës së votave dhe mënyrës së dhënies së pikëve, për të shmangur konfuzionet e panevojshme.

Konkursi i Këngës në Eurovizion, që mbahet çdo vit që nga viti 1956, është ngjarja më e madhe josportive live në botë me një audiencë televizive të vlerësuar në mbi 100 milionë shikues. Ukraina fitoi konkursin e 66-të të këngës në Eurovizion, të mbajtur në Torino, Itali.

Eurovizioni është shumë popullor në Ballkanin Perëndimor dhe vendet e ish-Jugosllavisë shpesh bashkohen duke mbështetur njëra-tjetrën në votimin e jurisë.