Edi Rama, Aleksandar Vuçiq dhe Zoran Zaev - Foto: REL

Mali i Zi refuzon 'Mini Schengen'-in ballkanik

Një ministre malazeze hodhi poshtë idenë për t’u bashkuar me një version ballkanik të Zonës Shengen Evropiane, i cili do të shihte heqjen e pengesave për tregtinë e lirë dhe lëvizjen e lirë midis Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut, Serbisë dhe vendeve të tjera të mundshme.

 

Ministrja e ekonomisë së Malit të Zi Dragica Sekulic tha të hënën se bashkimi në nismën ‘mini Schengen’ për shtetet e Ballkanit, të propozuar nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia do të ishte një humbje energjie sepse vendi i saj tashmë “hapi kufijtë e saj” dhe hoqi barrierat tregtare për fqinjët e saj.

Ajo tha se Mali i Zi është një anëtar i CEFTA, Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore, një iniciativë rajonale për vendet e Ballkanit Perëndimor që garanton qarkullimin e lirë të mallrave.

“Unë i kuptoj nismëtarët. Këto janë vendet që, për shkak të barrierave të ndryshme tregtare që i kanë vendosur njëri-tjetrit, mund të ketë nevojë për një iniciativë të re për të premtuar përsëri se ata do të bëjnë atë që ne kemi bërë prej kohësh,” tha Sekulic për televizionin publik malazez.

Dragica Sekulic

Ajo gjithashtu tha se qytetarët malazezë tashmë po udhëtojnë duke përdorur kartat e tyre të identitetit si një dokument për të gjitha vendet e rajonit, përveç Kroacisë.

Në një samit në Ohër në Maqedoninë e Veriut më 10 nëntor, Kryeministri shqiptar Edi Rama, homologu i tij i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev dhe Presidenti serb Aleksandar Vucic u angazhuan të punojnë së bashku për të hequr pengesat në lëvizjen e mallrave dhe njerëzve midis tre vendeve të Ballkanit.

Ata gjithashtu ftuan vendet e tjera të Ballkanit të bashkohen me iniciativën.

Pas takimit Zaev tha që zona ‘mini Schengen’ do të ndihmojë në rritjen e rritjes ekonomike dhe investimeve të huaja.

Rama u bëri thirrje Malit të Zi dhe Bosnje dhe Hercegovinës që të bashkohen me këtë proces, por përsëriti që Kosova gjithashtu duhet të përfshihet në “bazë ligjore dhe në një bazë të barabartë”.

Por Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi tha në një mesazh në Facebook se “rruga e vendit drejt anëtarësimit në BE dhe NATO nuk mund të zëvendësohet me asnjë iniciativë rajonale”.

Ai gjithashtu tha se iniciativa “nuk ka kuptim për sa kohë që Serbia dhe Bosnja nuk e njohin pavarësinë e Kosovës”.

Samiti i Ohrit erdhi disa javë pasi Bashkimi Evropian më 15 tetor nuk arriti të japë “dritën e gjelbër” për fillimin e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, në një goditje tjetër ndaj shpresave të vendeve të vendeve të Ballkanit për një proces të shpejtë anëtarësimi.