Pamje nga fillimi i takimit trepalësh në Ohër

Kurti tregon se çfarë oferte i bëri Vuçiqit në Ohër

Kryeministri i vendit, Albin Kurti ka treguar folur për ofertën që thotë se ia ka bërë presidentit serb, Aleksandar Vuçiq për vetë-menaxhim të serbëve të Kosovës në takimin e Ohrit.

Kreu i ekzekutivit tha se gjatë bisedimeve, i ka bërë ofertë palës serbe që nëse të njëjtit pranojnë tri shtylla bazike, Kurti është shprehur i gatshëm që të shkruaj draftin për vetë-menaxhimin.

“Për ketë formulimin e vetë-menaxhimit të komunitetit serb, dhe në anën tjetër këto marrëveshjet e trashëguara, e që kanë pësuar rrëzim nga institucionet tona e janë shkelur nga Serbia, unë kam bërë një ofertë konkrete, duke i thënë se nëse pala serbe është dakord që të pranoj tri shtylla bazike; Kushtetutën e Kosovës, aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese dhe një qëndrim të Brukselit dhe Uashingtonit se çka është dhe nuk është asociacioni, unë jam i gatshëm të shkruaj draftin”- tha Kurti.

Kurti u shpreh se nuk ka pasur dakordim që të përfillen shtyllat e përmendura teksa shtoi se kishte “refuzim shumë të ashpër të ofertës”.

“Nuk ka pasur dakordim që të përfillen këto shtylla, me këto tre shtylla i kam thënë ua sjellë statutin si draft nesër në mëngjes. Këtë ua kam thënë në takimin trelateral mirëpo është refuzuar dhe u tha që nuk paskemi çfarë të diskutojmë me tutje, po humbim kohë, pra ishte një refuzim shumë i ashpër i ofertës. Një ofertë shumë gjeneroze që nëse pranohej si premisë, unë do të merrja barrën që të nesërmen në mëngjes kemi mundur të vazhdojmë bisedimet. Njëherë pajtohesh në parim dhe më pas e sjell përmbajtjen nuk mund të sjellësh përmbajtje kur ti refuzon parimet” – theksoi kryeministri.

“Gjatë bisedimeve që i kemi pasur në Ohër, unë jam interesuar që qytetarët që më kanë kryeministër të jenë te kënaqur, nuk kam interesa për serbë të pakënaqur dhe nëse ata kanë nevoja. kërkesa për ti adresuar, lirisht të vinë”- ka thënë mes tjerash ai.

Kurti, dje në një postim në Twitter u shpreh se presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, e ka refuzuar ofertën e tij për vetë-menaxhim të serbëve të Kosovës.

Kurti ka thënë se Vuçiqi pasi refuzoi të nënshkruante Marrëveshjen bazë më 27 shkurt dhe aneksin e implementimit më 18 mars, ai refuzoi edhe këtë propozim të ofruar nga Kurti.

“A është ai Dr. Jo apo Z. Jo?”- ka pyetur Kurti.

Më 18 mars nën ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, Kosova dhe Serbia kanë arritur dakordim për zbatimin e planit të Bashkimit Evropian për normalizimin e raporteve Kosovë-Serbi i njohur si plani franko-gjerman.

Ky plan nuk është nënshkruar si marrëveshje nga palët, për çka kryeministri Albin Kurti ka thënë se pala serbe nuk ka qenë e gatshme.

Një ditë më vonë, Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë se nuk e ka nënshkruar aneksin për zbatimin e Marrëveshjes për normalizim të marrëdhënieve me Kosovën, “sepse Serbia është shtet i njohur ndërkombëtarisht, ndërsa Kosova nuk është” prandaj, sipas tij, nuk mund të arrihet një marrëveshje juridike ndërkombëtare.

Kurti: Vuçiq refuzoi ofertën për një asociacion që unë do të hartoja