Foto: Zyra e Kryeministrit

Kurti merr pjesë në hapjen e Forumit Ekonomik Kosovë-Turqi në Stamboll

Gjatë qëndrimit në Turqi, kryeministri Albin Kurti po merr pjesë në Forumin Ekonomik mes Kosovës dhe Turqisë që po mbahet në Stamboll. 

Fillimisht, Kurti mbajti takim me ministrin e Tregtisë së Turqisë, Ömer Bolat, njofton Zyra e Kryeministrit.

Ky forum mbledh bashkëbizneset nga Kosova dhe Turqia, me qëllimin e bashkëpunimit dhe zgjerimit të mundësive për investime. 

Kurti tha se lidhjet Kosovë- Serbi janë të vendosura në një trajektore ekonomike në një rritje të bashkëpunimit, me investimet e Turqisë për të luajtur për të luajtur një rol jetik në punën e Kosovës. 

“Fushat kryesore të tregtisë, mbrojtjes, teknologjisë dhe industrisë e lehtë. Këtu me ne sot janë dhjetëra kompani të suksesshme nga Kosova, si dhe përfaqësues të Odës Tregtare Kosovaro-Turke, Shoqatës së Përpunimit të Drurit në Kosovë dhe Shoqatës së Përpunuesve të Pemëve dhe Perimeve, duke demonstruar potencialin dhe perspektivat investuese që ofron Kosova për investitorët turq”- tha Kurti.

Ndër të tjerash, Kurti tha se Kosova krenohet me ekonominë, të sigurt, të sigurtë, të gjitha vendet demokratike me treg të hapur, të gjithë nga partneriteti me Bashkimin Europian, Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Gjermaninë, Britaninë e Madhe, Italinë dhe shumë vende të tjera të botës.

“E njohur për demokratët e saj në sundimin e ligjit, të drejtat politike, liria civile dhe demokracia zgjedhore, Kosova është njohur si vendi më i madh në Ballkan. Prandaj, Kosova paraqet një destinacion për bizneset turke ideale që të rindërtojnë një kompani prodhuese në një vend të caktuar për vlerat e demokracisë dhe ekonomisë ekonomike” – përfundoi kryeministri.

Forumi vijoi me dy panele të diskutimit, njofton Zyra e Kryeministrit. Njëri mbi mundësitë e investimeve në punë, ku si panel ishin zëvendësministri i Mjedisit, Planifikimi i Hapësirës dhe Infrastrukturës, Hysen Durmishi, zëvendësministri i Ekonomisë, Getoar Mjeku, dhe zëvendësministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Daulina Osmani. Ndërkaq, paneli i dytë, i zotëruar nga ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci, zëvendësministri i Industrisë, Tregtisë dhe Ndërmarrësisë, Mentor Arifaj.

Kurti po qëndron në Turqi që nga 30.05.2024. Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan më 31.05.2024, e ka pritur me ceremoni shtetërore kryeministrin Kurti.

Gjatë qëndrimit atje, Kurti ka zhvilluar takime me mërgatën shqiptare në Turqi e  ka vizituar Qendrën e Kulturës “Sami Frashëri”.