Kupa e Botës do të përdorë dronë për të ndihmuar në mbrojtjen e stadiumeve

Mjetet ajrore pa pilot që gjuajnë rrjeta për të rrëzuar dronët e vegjël “mashtrues” do të ndihmojnë në mbrojtjen e vendeve në Kupën e Botës- FIFA të këtij dimri në Katar, shkruan BBC.

Fortem Technologies do të sigurojë dronët interceptues, pas një marrëveshjeje me ministrinë e brendshme të Katarit. Ata thotë se marrëveshja pasqyron frikën në rritje rreth kërcënimit që paraqesin sulmet e mundshme me dron në përgjithësi.

Fortem thotë se sistemi i tij është një mënyrë e sigurt për të rrëzuar dronët në vende të ndërtuara, duke reduktuar rreziqet e dëmtimit që mund të shkaktohen nëse përdoren armë.

Dronët interceptorë autonome, të drejtuar nga radari – të quajtur DroneHunters nga firma – trajtojnë dronët e vegjël të konsumit duke gjuajtur rrjeta për të kapur dronin e synuar, i cili më pas mund të transportohet në një vend tjetër.

Për dronët më të mëdhenj, një rrjetë lëshohet në objektiv, e cila lidhet me një parashutë, duke ngadalësuar objektivin e ngatërruar dhe duke e detyruar atë në tokë.

Objektivat identifikohen duke përdorur një “seri radarësh shumë të vegjël që shpërndahen në të gjithë vendin, duke krijuar një pamje të plotë të hapësirës ajrore drejt e në ajër”, tha për BBC shefi ekzekutiv dhe bashkëthemeluesi i Fortem, Timothy Bean.

Kompania pretendon se dronët kanë pasur “vrasje të drejtpërdrejta” në vende të ndryshme sigurie në mbarë botën.

Sistemet alternative për ndalimin e dronëve mund të mbështeten në ndërhyrjen në sinjalet e kontrollit të dronit, por Fortem argumenton se terroristët mund të lëshojnë dron në shtigje fluturimi të para-programuara.

“Arsyeja pse biznesi ynë po rritet në qiell është sepse terroristët nuk përdorin levë. Terroristët nuk shfaqen në parkingun tuaj me levë. Këta dronë janë të programuar … kështu që nuk mund të bllokohen”, thotë zoti Bean.

Kompania thotë se ka vendosur sisteme anti-drone në ngjarje të tjera sportive dhe në takimin e Forumit Ekonomik Botëror në Davos. Ajo ka dhuruar versione portative të sistemit të saj në Ukrainë dhe tha se po punonte gjithashtu për masat kundër dronëve për aeroportet e Mbretërisë së Bashkuar.

Firma me bazë në Utah, e cila ka marrë mbështetje nga Toshiba dhe Boeing, do të punojë për Ministrinë e Brendshme të Katarit dhe Komitetin e Operacioneve të Sigurisë dhe Sigurisë në Kupën e Botës në nëntor dhe dhjetor.