Kthesa e madhe e Gjermanisë: Qymyr në vend të gazit

Berlini e ka kuptuar tashmë se kurrë më nuk do të importojë aq shumë energji nga Rusia se sa para luftës në Ukrainë. Pra, sfida me të cilët përballet Gjermania është është largimi nga varësia që ajo ka nga burimet ruse të energjisë, sa më shpejt të jetë e mundur. Shtrohet pyetja si të bëhet një gjë e tillë.  

Duke filluar nga kjo javë, termocentralet gjermane me qymyr i po rifillojnë operimet, të cilat po largoheshin gradualisht për shkak të ndikimit jashtëzakonisht të dëmshëm klimatik në një botë tashmë të shkatërruar nga ngrohja globale. Objektivi i Gjermanisë ishte heqja e të gjithë energjisë elektrike të prodhuar nga qymyri deri në vitin 2038.

Por tani, qeveria po e gëlltit pilulën e hidhur të lejimit të rikthimit të energjisë me qymyr në rrjet. Shpresohet se kjo do të zëvendësojë energjinë elektrike me gaz që aktualisht përbën rreth 10% të përzierjes së përgjithshme energjetike të Gjermanisë.

Kancelari Olaf Scholz foli për masat e përkohshme emergjente “të vendosura për një periudhë shumë të shkurtër kohore që nuk heqin asgjë nga objektivat tona klimatike”.

“Ajo që nuk duhet të ndodhë është që ne të rrëshqasim në një rilindje globale të energjisë fosile, dhe qymyrit në veçanti,” paralajmëroi kancelari.

Por në shikim të parë, të dhënat globale të vitit të kaluar duket se sugjerojnë se kjo është pikërisht ajo që po ndodh: Asnjëherë më parë bota nuk ka përdorur kaq shumë qymyr për të prodhuar kaq shumë energji elektrike. Dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) paralajmëron se i njëjti model i kërkesës së lartë dhe prodhimit të lartë do të përsëritet këtë vit.

Ndalimi i importit të qymyrit rus

Alexander Bethe, kryetar i Bordit të Shoqatës së Importuesve të Qymyrit me qendër në Berlin, është i sigurt për këtë: “Këtë dimër, ne me siguri do të importojmë mbi 30 milionë tonë (33 milion tonë amerikanë) qymyr të fortë për t’i mbajtur në funksion termocentralet tona. Kjo do të ishte 11% më shumë në vitin 2021.”

Para luftës në Ukrainë, 50% e qymyrit për termocentralet e Gjermanisë importohej nga Rusia. Por më 9 prill, BE-ja goditi Rusinë me një ndalim të shitjeve dhe importeve të qymyrit dhe naftës – por jo me efekt të menjëhershëm. Nafta do të dërgohet deri në fund të vitit, ndërsa dërgesat e qymyrit mund të dorëzohen dhe shkarkohen vetëm deri më 10 gusht.

Gjetja e furnizuesve të tjerë nuk është problem, thonë importuesit gjermanë të qymyrit. Këto përfshijnë burime në Afrikën e Jugut, Australi, SHBA, Kolumbi dhe Indonezi, thotë Bethe. Por këto lloje të ndryshme qymyri secila kanë karakteristika dhe cilësi të ndryshme, shpjegon ai. Është e rëndësishme të shihet se cila përzierje është më e mira për termocentralet gjermane. Dhe testet janë duke u zhvilluar.

Më të vështira ndoshta, sipas Bethe, janë rrugët e transportit të qymyrit. Portet e mëdha detare si Amsterdami, Roterdami dhe Antëerp janë të gjitha të rezervuara. Rrugët e transportit në brendësi të transportit që e marrin qymyrin me anije ose tren nga portet e mëdha në stacionet e energjisë janë në kufi. Kjo është pjesërisht për shkak të mungesës së fuqisë punëtore të kualifikuar në Gjermani.

Fuqia punëtore tashmë është shkurtuar në përputhje me objektivin e Gjermanisë për heqjen graduale të qymyrit deri në vitin 2038. Rrugët ujore të brendshme po reduktonin furishëm kapacitetet e tyre në përputhje me pritshmëritë.

Një e treta e importeve të qymyrit të Gjermanisë vijnë nga lumi Rhine. Por në kohën e thatësirës së verës, nivelet e ujit atje janë aq të ulëta sa që anijet mund të lundrojnë vetëm në 30% deri në 40% të kapacitetit të tyre të ngarkimit.

Rritja e çmimit të qymyrit

Në fillim të vitit 2021, një ton qymyr i fortë do të shkonte për 63 euro në tregun botëror. Tani, çmimi është rritur afër 400 dollarë. Rreth 7.4 miliardë tonë qymyr u nxorën vitin e kaluar, gjysma e të cilit në Kinë. Por vendet e minierave të qymyrit i plotësojnë nevojat e tyre fillimisht dhe vetëm 1 miliardë tonë përfundojnë duke u tregtuar në tregun global.

Duke pasur parasysh faktin se çmimet e energjisë elektrike po rriten në mënyrë dramatike, ka stimuj të mëdhenj për operatorët e centraleve të çaktivizuara që të bëjnë çdo përpjekje për t’i rikthyer ato në rrjet. Operatori i parë që e bëri këtë ishte uzina Mehrum në Gjermaninë qendrore, e cila i përket koncernit energjetik çek EPH dhe ishte mbyllur në fund të vitit 2021. Të tjerë thonë se synojnë tandjekin shembullin.

Furnizuesi gjerman i energjisë EnBë dëshiron vetëm ta mbajë në funksion një termocentral më gjatë se sa ishte planifikuar më parë. Pesë impiante të tjera që ishin fikur përgjithmonë janë shumë të vjetra dhe të vjetruara për t’u riaktivizuar.

Rikthimi i qymyrit ngjyre kafe gjithashtu?

Por nuk janë vetëm termocentralet me qymyr të fortë ose të zi që do të kthehen në internet: Qeveria gjermane po përgatit gjithashtu një rregullore për fillimin e tetorit për të rifilluar termocentralet me linjit që janë mbyllur.

Kjo prek edhe termocentralin Jänschwalde në Brandenburg, ku dy njësi janë fikur në të ashtuquajturën “gadishmëri sigurie”. Nëse do të rifillojnë, ata mund të furnizonin aq energji elektrike sa një termocentral i rregullt bërthamor.

Por nëse ato do të rifillojnë tani, do të nevojiteshin 13 milionë metra kub ujë për t’i drejtuar turbinat me avull, thotë rrjeti mjedisor Green League. Sipas rrjetit, kjo do ta përkeqësonte më tej mungesën e ujit në lumin Spree.

Një problem tjetër është se njësitë e vjetra nuk janë në përputhje me rregulloret e shkarkimeve, pasi operatori nuk e konsideroi të nevojshme përmirësimin e tyre në funksion të mbylljes së plotë.

Për më tepër, ka mungesë të personelit të kualifikuar; punëtorët prej kohësh janë vendosur diku tjetër./Deutsche Welle