Kompania e fluturimeve Delta Airlines prezanton humbjen më të madhe që nga viti 2008 dhe shkurton fluturimet

New York (CNN Business) Delta Air Lines prezantoi një humbje afro 6 miliardë dollarë për tre muajt e fundit, humbje e cila konsiderohet më e keqja që nga viti 2008, dhe Delta paralajmëroi që prenotimet po zvogëlohen ndërsa rriten rastet e CoVid-19.

Delta (DAL) kishte planifikuar të shtonte 1000 fluturime në ditë në orarin e saj të gushtit pasi ajo dhe linjat e tjera ajrore raportuan një marrje modeste në prenotime për qershor dhe korrik. Megjithëse Delta fillimisht shtoi 1000 fluturime në ditë në orarin e saj të Gushtit, CEO Ed Bastian konfirmoi se tani do të shtojë vetëm 500, pasi rastet në rritje me COVID-19 në shtetet jugore dhe rregullat e karantinës për udhëtarët në verilindje u vendosën.

“Rikthimi do të jetë valë e dendur”, tha Bastian gjatë thirrjes së fitimeve të Delta të martën. “Nuk ka një afat kohor të qartë kur kufijtë ndërkombëtarë do të hapen për ne udhëtarët. Pra, është kundër asaj sfondi të pasigurt që ne po marrim qasjen më konservatore të industrisë ndaj kapacitetit”.

Bastian shtoi se Delta është e përqendruar në “krijimin e një Delta të re, më të fortë – megjithëse do të duhet të jetë më e vogël për disa vitet e ardhshme”.

Linja ajrore tregoi për një humbje neto të rregulluar prej 2.8 miliardë dollarëshe. Megjithëse, kjo shifër “përjashton disa artikuj që lidhen drejtpërdrejt me ndikimin nga CoVid-19 dhe përgjigjen tonë”, tha Paul Jacobson, zyrtar kryesor financiar i Delta, të tilla si një akuzë për zhvlerësim prej 2.5 miliardë dollarësh dhe 2.1 miliardë dollarë në pronësi të shkruar.

Përfshirë ato artikuj, humbja neto e Delta arriti në 5.7 miliardë dollarë.

Kjo është humbja më e keqe që Delta mori 6 miliardë dollarë akuza në 2008, pas falimentimit të saj. Por kjo ishte shumë më e keqe se çdo humbje tjetër. Delta u dobësua me 43 milionë dollarë para në ditë gjatë tremujorit.

Bastian e përmendi atë si tremujori më i keq në historinë e kompanisë.

“Duke pasur parasysh efektet e kombinuara të pandemisë dhe ndikimit financiar të shoqëruar në ekonominë globale, ne vazhdojmë të besojmë se do të kalojnë më shumë se dy vjet para se të shohim një rimëkëmbje të qëndrueshme”, tha ai në deklaratën e fitimeve të kompanisë.

Të ardhurat u ulën 91%, pasi kërkesa për udhëtime ajrore nëpër industri në thelb u ndalua në fillim të tremujorit. Bastian tha se ai pret që udhëtimi veror të jetë 20% deri në 25% të niveleve normale.

Udhëtimi në biznes, shtoi Bastian, nuk mund të kthehet kurrë në nivelet e mëparshme tani që kompanitë po rriten me më shumë efikasitet në përdorimin e takimeve me bazë në internet.

“Unë mendoj se ka shumë joefikasitet, të gjithë ne mund t’i vlerësojmë gjatë udhëtimit në biznes”, u tha Bastian investitorëve. “Udhëtimet ndërkombëtare në të cilat kemi qenë të gjithë – atje ku kemi fluturuar për në Europë për një takim dy-orësh që nuk bën asgjë tjetër përveçse të lodhe fizikisht – do të mund të kryhen shumë më lehtë me një video-telefonate”.

Bastian tha gjithashtu se 17,000 punonjës të Delta-s, gati 20% e stafit të saj, kishin marrë blerje dhe paketa pensioni të parakohshëm, duke rritur shpresat se linja ajrore do të jetë në gjendje të arrijë pa pushime të pavullnetshme më vonë këtë vit. Por Bastian tha që është shumë shpejt për të thënë nëse do të jetë në gjendje të shmangë shkurtimet e vendeve të punës. Linjat ajrore amerikane nuk lejohen të kenë qira ose pushime nga puna të pavullnetshme para 1 tetorit, në kushtet e ndihmës federale që morën.

Shumica e linjave të tjera ajrore amerikane duhet të raportojnë rezultatet javën e ardhshme në atë që pritet të jetë një tremujor historikisht i keq për industrinë.

Jackie Wattles —CNN kontribuoi raportimin.