Komisioni për Liritë Civile i PE-së voton pro liberalizimit të vizave për Kosovën

Komisioni i Parlamentit Evropian për Liritë Civile, Drejtësinë dhe Çështjet e Brendshme ka votuar pro liberalizmit të vizave për Kosovën.

Marrëveshja për heqjen e vizave është miratuar sot me 47 vota pro, 8 kundër dhe 4 abstenime.

“Me 47 vota pro, 8 kundër dhe 4 abstenime, komisioni dha dritën jeshile për miratimin përfundimtar të legjislacionit, i cili do t’i lejojë qytetarët e Kosovës të udhëtojnë në BE – dhe qytetarët e BE-së të shkojnë në Kosovë – pa kërkuar një vizë, për periudha deri në 90 ditë në çdo periudhë 180-ditore”- ka njoftuar Parlamenti Evropian.

Pas më shumë se 10 viteve prej kur ka filluar dialogu për liberalizimin e vizave për Kosovën, vendimi në seancën e Parlamentit Evropian pritet të merret gjatë muajit prill 2023, duke shënuar njëherit edhe hapin e fundit të këtij procesi.

Vendimi përfundimtar për heqjen e vizave për kosovarët pritet të hidhet në votim mes datave 17 dhe 20 prill në seancë plenare të Parlamentit.

Sipas vendimit, data e nisjes së liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës do të jetë koha kur të jetë funksional sistemi i autorizimit dhe verifikimit të udhëtimeve (ETIAS), apo jo më vonë se 1 janari i vitit 2024.

Marrëveshja për liberalizimin e vizave ishte arritur në dhjetor të vitit të kaluar në mes të Parlamentit, Këshillit dhe Presidencës së Bashkimit Evropian.

Procesi i Liberalizmit të vizave për Kosovën pritet të përmbyllet gjatë prillit në Parlament Evropian