Kanadaja përballet me zjarre

Mbi 130 zjarre, të shkaktuara nga shkreptimat e rrufesë, janë përhapur në perëndim të Kanadasë, teksa ky vend po përballet me temperatura të larta.

Qeveria federale e Kanadasë tha se do të dërgojë avionë të ushtrisë për të ndihmuar punëtorët e emergjencave, për të shuar zjarret në British Kolombia.

Më herët gjatë kësaj jave, banorët e fshatit Lytton u detyruan që të largoheshin nga shtëpia. Në këtë vend, u regjistrua temperatura më e lartë e regjistruar në Kanada, përkatësisht 49.6 gradë Celsius. Ky fshat, të martën u shkatërrua nga zjarret.

Zjarret në këtë fshat – që gjendet 260 kilometra në verilindje të Vankuverit – detyruan shumë prej 250 banorët që të largohen pa marrë gjësendet e tyre.

“Brenda 15 minutash, i gjithë fshati u përfshi nga flaktë”, tha kryetari i këtij vendi, Jan Polderman.

Ditëve të fundit, në Amerikën Veriore janë regjistruar temperatura jashtëzakonisht të larta.

Të premten, shërbimi për zjarre në British Kolombia raportoi se një ditë më parë janë regjistruar rreth 12.000 shkreptima të rrufeve. Qindra persona janë paralajmëruar se do të duhet të largohen nga shtëpitë e tyre.

Ministri i Mbrojtjes së Kanadasë, Harjiat Sajjan tha se qeveria do të ofrojë ndihmë, përfshirë edhe dërgimin e helikopterëve dhe personelit ushtarakë, me qëllim që të shuhen zjarret që po rrezikojnë jetën e njerëzve.

Temperaturat kanë rënë në pjesën bregdetare të Kanadasë, por në British Kolombia, autoritetet thanë se presin që të ketë zjarre edhe gjatë fundjavës./REL