Ju keni vendosur SPF-në tuaj në mënyrë të gabuar, kjo rrit rrezikun e prekjes nga kanceri

Kremi i diellit është thelbësor për parandalimin e djegieve nga dielli dhe kancerit vdekjeprurës të lëkurës.

Nëse po e aplikoni tashmë, jeni në rrugën e duhur. Por mund të jetë krejtësisht e kotë nëse nuk e bëni siç duhet.

Pse është kaq e rëndësishme të mbroheni nga rrezet UV? Dy fjalë që nuk do të dëshironit t’i dëgjoni kurrë: kanceri i lëkurës.

Është bërë gjithnjë e më e zakonshme, por dermatologët kanë frikë se njerëzit nuk e marrin seriozisht shëndetin e lëkurës së tyre. Ne të gjithë njohim dikë që pretendon se “djegia e tyre kthehet në nxirë”, ose nuk ka nevojë për krem ​​kundër diellit “sepse nuk përballemi me diell”.

E vërteta është se rrezet UV në rrezet e diellit shkaktojnë dëme në lëkurë – dhe është e pakthyeshme. Sa më shumë herë të digjeni, aq më i lartë është rreziku për t’u prekur nga kanceri i lëkurës.

Pra, si mund të siguroheni që po përfitoni sa më shumë nga SPF-ja juaj? Këtu janë gabimet që ekspertët shohin se bëhen gjithmonë:

Nuk përdoret mjaftueshëm

Është e vetëkuptueshme që sa më shumë krem ​​kundër diellit të përdorni, aq më mirë jeni të mbrojtur. Dr. Philippa Kaye, autore dhe mjeke e përgjithshme e NHS, u tha ndjekësve të saj në Instagram që të përdorin “rregullin e dy gishtave”.

Hidheni kremin kundër diellit në një vijë përgjatë gishtit tregues dhe të mesëm, që është “një dozë”.

Përdorni një dozë për sa vijon:

 • Fytyra dhe qafa
 • Krahu i djathtë
 • Krahu i majtë
 • Pjesa e përparme e sipërme e trupit
 • Pjesa e përparme e poshtme e trupit
 • Pjesa e sipërme e shpinës
 • Pjesa e poshtme e shpinës
 • Kofsha e djathtë (para dhe mbrapa)
 • Kofsha e majtë (para dhe mbrapa)
 • Këmbën e poshtme dhe këmbën e djathtë
 • Këmbën e poshtme dhe këmbën e majtë.

Përdorimi i një faktori të ulët SPF

Dr Stephanie Ooi, mjeke e përgjithshme në  klinikën MyHealthcare  në Londër, rekomandon gjithmonë përdorimin e SPF 50, kur bie shi ose ka diell.

Ajo tha: “Zgjidhni SPF-në më të lartë të mundshme për t’i dhënë vetes mbrojtjen më të mirë”.

Vendosja shumë vonë

Njerëzit zakonisht e lënë atë derisa të jenë në plazh ose në park për të vendosur krem ​​kundër diellit. Por kjo është mënyra e gabuar për ta bërë këtë, thotë Dr Ooi.

Ajo tha: “Kremi kundër diellit duhet të aplikohet të paktën 30 minuta para se të dilni jashtë. Për më tepër, shumica do të duhet të riaplikohen çdo dy orë.  Nëse jeni duke notuar ose duke djersitur, do t’ju duhet të riaplikoni mbrojtjen edhe më shpesh”. /Telegrafi