Foto: Atdhe Mulla

Joe Biden komenton tërheqjen e Bernie Sanders

Ish-Zëvendës Presidenti Amerikan, Joe Biden, e ka komentuar tërheqjen nga gara presidenciale të rivalit të tij demokrat, Bernie Sanders.

Sanders, në një deklaratë të dhënë sot, ka thënë se e ka suspenduar kandidaturën e tij brenda demokratëve. Me këtë ai e ka lënë të vetëm Joe Bidenin në garë duke I ofruar atij dorë të lirë ndër demokratët për t’I dalë përballë Donald Trumpit në zgjedhjet presidenciale që pritet të mbahennë nëntor.

Kjo është deklarata e Joe Biden pas tërheqjes së Sandersit:

Sot, senatori Sanders njoftoi se po pezullonte fushatën e tij. Bernie ka vënë zemrën dhe shpirtin e tij jo vetëm që të kandidojë për President, por për shkaqet dhe çështjet që i është kushtuar gjatë gjithë jetës së tij. Kështu që, unë e di se sa i vështirë ishte një vendim i tillë për të – dhe sa e vështirë është për miliona mbështetës të tij – veçanërisht votuesit e rinj – të cilët janë frymëzuar për energjinë që ka janë sjellë në politikë nga agjenda progresive që e ka shpallur kampion. Bernie ka bërë diçka të rrallë në politikë. Ai nuk ka drejtuar vetëm një fushatë politike; ai ka krijuar një lëvizje dhe duke mos gabuar për këtë, besoj se është një lëvizje aq e fuqishme sot po aq sa ishte dje. Kjo është një gjë e mirë për kombin tonë dhe të ardhmen tonë.

Senatori Sanders dhe përkrahësit e tij kanë ndryshuar dialogun në Amerikë. Çështjet të cilave i’u është kushtuar pak vëmendje – ose pak shpresë për të kaluar ndonjëherë – tani janë në qendër të debatit politik. Pabarazia e të ardhurave, kujdesi shëndetësor universal, ndryshimi i klimës, kolegji falas, çlirimi i studentëve nga borxhi shkatërrues i kredive studentore. Këto janë vetëm disa nga çështjet që Bernie dhe përkrahësit e tij u kanë dhënë jetë. Dhe ndërsa Bernie dhe unë mund të mos jemi dakord për mënyrën se si mund të arrijmë atje, ne biem dakord për qëllimin përfundimtar për këto çështje dhe shumë më tepër.

Por më shumë se çdo çështje apo, unë dua ta lavdëroj Bernie-n që u ngrit për një zë të fuqishëm, për një Amerikë më të drejtë dhe më të drejtë. Janë zëra si të Bernie-t që refuzojnë të na lejojnë të pranojmë thjesht atë që është – që refuzojnë të pranojnë se ne nuk mund të ndryshojmë atë që është e gabuar në kombin tonë – që refuzojnë të pranojnë shëndetin dhe mirëqenien e bashkëqytetarëve tanë dhe se për planetin tonë nuk është përgjegjësia jonë gjithashtu. Bernie merr shumë merita për avokatinë e tij pasionante për çështjet për të cilat kujdeset. Por ai nuk ka besim të mjaftueshëm për të qenë një zë që na detyron të gjithëve të shohim me vështirësi në pasqyrë dhe të pyesim nëse kemi bërë sa duhet.

Ndërsa fushata e Sanders është pezulluar – ndikimi i saj në këto zgjedhje dhe në zgjedhjet që do të vijnë nuk është i mbaruar. Ne do të trajtojmë krizën ekzistenciale të ndryshimit të klimës. Ne do të përballemi me pabarazinë e të ardhurave në kombin tonë. Ne do të sigurohemi që kujdesi shëndetësor të jetë i përballueshëm dhe i arritshëm për çdo amerikan. Ne do ta bëjmë arsimin në kolegjet tona publike dhe universitetet falas. Ne do të lehtësojmë barrën e borxhit të studentëve. Dhe, më e rëndësishmja nga të gjitha, ne do ta mposhtim Donald Trump.

Në këtë moment, ne jemi në mes të një krize të paparë në historinë amerikane. Ka frikë, dhimbje dhe humbje të mëdha që ndihen në të gjithë vendin. Ekzistojnë gjithashtu histori të pathëna heroizmi – të infermierëve dhe punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe mjekëve si të parët që përgjigjen, punonjësit e dyqaneve ushqimore, drejtuesit e kamionëve dhe shumë të tjerë në vijën e parë të kësaj krize. Duke vënë në rrezik jetën e tyre për pjesën tjetër. Nëse nuk e dinim më parë, ne e dimë tani: Kjo është shtylla kurrizore e kombit tonë.

Puna jonë e parë është të kalojmë prej krizës së menjëhershme, që po kërcënon shëndetin publik dhe do ndihmojmë xhepat e punëtorëve të Amerikës. Por gjithashtu duhet të bëjmë një vështrim të kujdesshëm në atë që duhet të rregullojmë dhe ndryshojmë në këtë vend. Shumë prej çarjeve më të mëdha në rrjetin e sigurimeve shoqërore janë lënë të zhveshura – nga kujdesi shëndetësor deri te pushimi i të sëmurëve me pagë, në një sistem më të gjerë dhe gjithëpërfshirës të përfitimeve të papunësisë. Ne do të duhet t’i trajtojmë këto. Ashtu siç duhet të adresojmë rindërtimin e infrastrukturës së kombit tonë. Dhe të gjithë e dimë – ora po lëvizë – nuk kemi asnjë moment të humbim në luftimin e krizës klimatike.

Si miq, Jill dhe unë duam t’i themi Bernie dhe Jane, ne e dimë se sa e vështirë është kjo. Ju keni vënë interesin e kombit – dhe nevojën për të mposhtur Donald Trump – mbi të gjitha. Dhe për këtë Jill dhe unë jemi mirënjohës. Por ne gjithashtu duam që ju ta dini: Unë do t’ju tregoj. Do të dëgjoheni nga unë. Siç thua ti: Jo unë, Ne.

Dhe për përkrahësit tuaj unë bëj të njëjtin angazhim: Unë ju shoh, ju dëgjoj dhe e kuptoj urgjencën e asaj që duhet të bëjmë në këtë vend. Shpresoj se do të bashkoheni me ne. Ju jeni më se të mirëpritur. Kemi nevojë për ju.

Së bashku do ta mposhtim Donald Trump. Dhe kur e bëjmë atë, ne nuk do të bëjmë vetëm punën e vështirë për rindërtimin e këtij kombi – ne do ta transformojmë atë.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!