Hovenier për Asociacionin: S'duhet të jetë me kompetenca ekzekutive

Ambasadori amerikan në Kosovë, Jeffrey Hovenier, ka thënë se është koha që të ecet tutje me Asociacionin e komunave me shumicë serbe në Kosovë. Por ka thënë se i njëjti nuk duhet të jetë me kompetenca ekzekutive.

Kështu deklaroi ambasadori Hovenier gjatë një vizite në Komunën e Gjakovës.

“Dy orë pas takimit e kam dhënë një deklaratë për shtyp, dhe aty e kam shprehur dhe këndvështrimin tonë se si ka shkuar takimi i djeshëm. Mendoj që ka qenë një mundësi e rëndësishme për një shkëmbim të plotë të ideve. ShBA mendon që tani ka ardhur koha që Qeveria e Kosovës të ecë përpara me Asociacionin e komunave me shumicë serbe. Nuk duhet të jetë ‘republikë serbe’ dhe jo me kompetenca ekzekutive” – ka thënë ambasadori amerikan gjatë vizitës në Gjakovë.

Ndërsa, kryetari Gjini tha se Gjakova e Kosova e gëzojnë mbështetjen e Amerikës.

“Gjakova po edhe e gjithë Kosova e ka gëzuar një mbështetje të jashtëzakonshme që pak popuj në botë e kanë gëzu prej SHBA-së, që prej kohës së luftës e menjëherë pas luftës kur e kemi rindërtuar gjithë qytetin e djegur, e kemi bërë me ndihmën e SHBA-së” – ka thënë Gjini.

Ndryshe, të martën në Ambasadën amerikane në Prishtinë u mbajt një takim në të cilën u diskutua për Asociacionin e komunave me shumicë serbe. Nikoqiri i takimit, ambasadori Jeffrey Hovenier theksoi se nuk mbështesin asnjë aranzhim që shkel Kushtetutën e Kosovës, që nuk është në përputhje me vendimin e Gjykatës Kushtetuese të vitit 2015 e as që do të kërcënonte sovranitetin, pavarësinë, karakterin shumetnik dhe institucionet demokratike të Kosovës. /Telegrafi