Mali i Zi, ilustrim

Gjykata në Kotorr refuzon padinë e Kosovës për pronën në Rafailoviq

Gjykata Themelore në Kotorr ka refuzuar padinë e Republikës së Kosovës, e cila përfaqësohej nga Ministria e Drejtësisë, e cila kërkonte njohjen e së drejtës së pronësisë mbi ish-rezortin e fëmijëve në Rafailovq, raporton Vijesti.me

“Rrezohet padia për këtë çështje juridike” – thuhet në vendimin e gjykatës, në të cilin “Vijesti” ka siguruar.

Komuna e Budvës së Malit të Zi dhe kompania “Sunraf beach properties” është paditur nga Ministra e Drejtësisë së Kosovës duke kërkuar kthimin e rreth 4 mijë e 500 metrave katrorë tokë në shëtitoren “Rafailoviq”, ku ishte dikur vendpushimorja për fëmijë.

Kosova pretendon se ka blerë këtë vendpushim gjashtë dekada më parë dhe kërkon nga Gjykata e Kotorrit, ku është ngritur procesi gjyqësor, që të miratojë një masë të përkohshme që ndalon asgjësimin dhe tjetërsimin e vendit deri në përfundim të kontestit gjyqësor.

“Nga raporti i padisë rezulton se Republika e Kosovës ka ngritur padinë e saj për përcaktimin e të drejtave pronësore mbi tokën në të cilën është ndërtuar vendpushimi ‘Ganimete Terbeshi’ në vitin 1967, dhe të cilin Komuna e Budvës dhe Malit të Zi ia ka caktuar një tjetri. person juridik”- thuhet në padi, citon Vijesti.

Padia [e Kosovës] tregon se Kosova është pronare e pronës së përmendur dhe si provë ka bashkangjitur një kontratë shitblerjeje të lidhur më 22 mars 1961 në Gjykatën e atëhershme të Qarkut në Kotorr, kur trualli prej 4555 metra katrorë është blerë nga Këshilli për Politikë dhe Çështjet sociale të ish Krahinës Socialiste Autonome (KSA).

Në përgjigjen e saj ndaj padisë, kompania “Sunraf beach properties” theksoi se padia është e pabazuar sepse pasurinë e paluajtshme e ka fituar në bazë të një kontrate shitblerjeje të noterizuar nga shitësi i falimentuar “Nivel invest” Sh.P.B. Budva, vlefshmëria e së cilës. garantohej nga shteti i Malit të Zi, pra Gjykata Ekonomike e cila zhvillonte procedurat e falimentimit.

Komuna e Budvës, e përfaqësuar nga Sekretariati për Mbrojtjen e Pronës, e kontestoi kërkesën në tërësi, duke gjykuar se kërkesa është qartësisht e pabazuar juridikisht dhe faktikisht dhe paraqet një lloj eksperimenti juridik.

Vendpushimi i fëmijëve, apo i të rinjve, më vonë mori emrin “Lahor”, sipas kompanisë me të njëjtin emër nga Prishtina. Pas ngjarjeve të luftës në vitin 1999, selia e kompanisë nga Prishtina u zhvendos në Mal të Zi dhe më pas u privatizua, gjegjësisht u shit. Ndërtesa e rrënuar e ish resortit u prish dhe u ndërtua një kompleks banimi.