Gjermania miraton testet COVID për përdorim shtëpiak

Miratimi i testeve është plan i strategjisë së Ministrit të Shëndetësisë Jens Spahn për të ndihmuar ekonominë më të madhe të Evropës të dalë nga një bllokim që ka qenë në vend që nga mesi i dhjetorit.

Kancelarja Angela Merkel u ka thënë ligjvënësve në partinë e saj konservatore se bërja e testeve të shpejta  dhe rritja e kapacitetit të provave mund ta bëjë kthimin në normalitet më të qëndrueshëm, raporton Reuters.

Qeveria pret që teste të tilla do t’i kushtojnë deri në 810 milion euro në muaj për 30 milion deri në 45 milion teste.

Instituti Federal për Barnat dhe Pajisjet Mjekësore, rregullatori farmaceutik i Gjermanisë, miratoi të mërkurën testet e antigjenit të bëra nga Healgen Scientific, Xiamen Boson Biotech dhe Hangzhou Laihe Biotech për përdorim nga njerëz që nuk janë profesionistë mjekësorë, sipas faqes së tij të internetit.

Vende të tjera gjithashtu po përdorin teste e bëra në shtëpi për të ndihmuar në kufizimin e përhapjes së virusit.

Në Austri, testet tashmë po përdoren në shkolla, dhe ato do të jenë në dispozicion të publikut falas në farmaci nga java tjetër.

Në Angli, vullnetarët dhe policia kanë shpërndarë mjete testimi COVID-19 në përpjekje për të ndaluar përhapjen e një varianti shumë infektiv që e ka origjinën në Afrikën e Jugut.

Në Gjermani, numri i rasteve të konfirmuara të koronavirusit u rrit me 8,007 në 2,402,818, një rritje prej 451 krahasuar me një javë më parë. Shkalla e infeksionit u rrit në 59.3 raste për 100,000 njerëz gjatë shtatë ditëve të fundit, nga 57 një javë më parë.