Foto: Pixabay

Gjermanët japin më së shumti bakshishe – kush janë më dorështrënguar?

Kur dhe sa bakshish ke dhënë është një pyetje e zakonshme mes evropianëve. Sipas një sondazhi, gjermanët më shpesh japin bakshish.

Agjencia britanike e sondazheve YouGov kreu një anketë në gjashtë vende të Bashkimit Evropian, Britaninë e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sondazhi tregoi se evropianët janë thellësisht të ndarë për këtë çështje, raporton the Guardian.

72 për qind e gjermanëve u thanë anketuesve se zakonisht japin bakshish në një restorant. Pak më pak se 72 për qind e amerikanëve thanë se po. Rreth 55 për qind të britanikëve, 46 për qind të spanjollëve dhe 34 për qind të francezëve deklaruan se i shpërblejnë kamerierët. Në Suedi, ku përgjithësisht nuk pritet bakshish në restorante, 31 për qind e të anketuarve thanë se japin bakshish. Në Itali, ky është rasti me më pak se 25 për qind të njerëzve.

Kur bëhet fjalë për bakshish në sallonet e flokëve, 56 për qind e gjermanëve thanë se po, ndërsa në 32 për qind në Britani, 25 për qind të spanjollëve, 21 për qind të francezëve dhe tetë për qind të italianëve, transmeton Telegrafi.

Gjermanët kryesojnë gjithashtu rrugën për të dhënë bakshish për hotelet dhe shoferët e taksive – 37 për qind e tyre thanë se bakshishi u japin portierëve te dera, që është 40 për qind më shumë se amerikanët. Kjo është midis tre dhe 14 përqind e evropianëve të tjerë.

Banorët e ekonomisë më të madhe gjithashtu dominojnë kur bëhet fjalë për bakshish në bare – gati 50 për qind thanë se bakshishi punëtorët e bareve.

Të anketuarit kanë theksuar se arsyet më të shpeshta të lënies së bakshishit janë shpërblimi për shërbimin e mirë, ndjenja se duhet dhënë, ndërsa në Gjermani kanë theksuar se kështu duhet të jetë.

Një shumë e lartë 42 përqind e amerikanëve dhe 17 përqind e gjermanëve, që është më e larta në krahasim me pjesën tjetër të Evropës, deklaruan se jepnin bakshish edhe kur shërbimi ishte i tmerrshëm.

Kështu që gjermanët priren të japin bakshish pavarësisht se si trajtohen. Fakti që një numër i vogël italianësh lënë bakshish nga disa interpretohet si pasojë e mungesës së kulturës së bakshishit në Itali./Telegrafi