Gjahtarët e Wisconsin vrasin mbi 200 ujqër në më pak se tre ditë

Gjuetarët në Wisconsin vranë më shumë se 200 ujqër javën e kaluar, duke tejkaluar kufirin e vendosur nga shteti, shkruan The New York Times.

Arsyeja pse ata vranë aq shumë është përpjekja që të përfitonin nga rregullat e botës së egër të epokës Trump për të cilat shqetësohen se mund të shtrëngohen nga administrata e Biden.

Të paktën 216 ujqër u vranë në më pak se 60 orë, duke tejkaluar kuotën shtetërore prej 119 dhe duke bërë që Wisconsin t’i jepte fund asaj që duhej të ishte një gjueti njëjavore katër ditë më herët, sipas Departamentit të Burimeve Natyrore të Wisconsin.

Ambientalistët, të cilët luftuan pa sukses në gjykatën e shtetit për të ndaluar gjuetinë, thanë se vrasjet kishin ndodhur gjatë sezonit të shumimit, kur ujqërit gri janë veçanërisht të prekshëm.

Ata thanë se numri i madh i ujqërve të vrarë në një kohë kaq të shkurtër nënvizoi nevojën që Presidenti Biden ta vendosë ujkun gri përsëri në listën e kafshëve të mbrojtura nën Aktin e Llojeve të Rrezikuara.

“Këto kafshë u vranë duke përdorur kurthe dhe kurthe që mbanin këmbët”, tha Kitty Block, shef ekzekutiv i Shoqërisë Humane të Shteteve të Bashkuara.

“Ishte një garë për të vrarë këto kafshë në mënyrat më mizore”, tha ai.

Në tetor, administrata e Trump njoftoi se speciet, të cilat ishin shfarosur në 48 shtetet e ulëta nga mesi i shekullit të 20-të, ishin rigjeneruar mjaftueshëm sa që nuk kishin më nevojë për mbrojtje federale.

Heqja e ujkut nga lista ishte një nga shumë kthimet e rregulloreve mjedisore nën administratën Trump, e cila verën e kaluar njoftoi rregulla të reja që do ta bënin më të lehtë heqjen e një specie nga lista e rrezikuar dhe dobësimin e mbrojtjeve për speciet e kërcënuara.

Ringjallja e ujqërve në pjesë të caktuara të vendit është quajtur një histori suksesi për konservatorët. Por ndërsa numri i tyre u rrit, blegtorëve u është dashur të luftojnë me oreksin e ujqërve për bagëtinë dhe delet. Konservatorët kundërshtojnë se ujqërit mbajnë drerin dhe speciet e tjera dhe për këtë arsye ndihmojnë në parandalimin e humbjes së më shumë bimësisë.

Hera e fundit që ujqërit u gjuan në Wisconsin ishte 2014, pasi Presidenti Barack Obama tha se ujku mund të hiqej nga mbrojtja federale.

Një gjykatës federal më vonë hodhi poshtë përpjekjet e administratës Obama për të mbajtur ujkun jashtë listës.

Wisconsin është shteti i vetëm në vend që kërkon një sezon vjetor të gjuetisë së ujqërve nëse kafsha nuk mbrohet sipas Aktit të Llojeve të Rrezikuara, sipas Nicholas Arrivo, avokat i Shoqërisë Humane.