Gazeta franceze që publikohet një herë në katër vjet, çdo 29 shkurt

Gazeta ekskluzive e katërvjetshme në botë, La Bougie du Sapeur është rikthyer në kioskat franceze me numrin e saj të fundit.

Ky tabloid satirik, i publikuar çdo vit të brishtë më 29 shkurt, dallohet për orarin e tij unik të botimit dhe përmbajtjen e papërgjegjshme.

La Bougie du Sapeur, tani në numrin e 12-të që nga debutimi i tij në vitin 1980, fillimisht u konceptua nga një grup miqsh që kërkonin argëtim.

I shtypur në një numër prej 200,000 kopjesh, me çmim 4,90 eurosh dhe duke i mbuluar vazhdimisht kostot e tij, ky botim mbetet një punë e dashurisë për krijuesit e tij.

Jean d’Indy, redaktori, i angazhuar gjithashtu në menaxhimin e ekuivalentit francez të Klubit të Jockey, kujton furinë mes shitësve të gazetave pasi botimi i parë u shit brenda disa ditësh, duke nxitur vendimin për të ruajtur ritmin e tij katërvjeçar.

Pavarësisht se organizimi i saj pasqyron atë të një gazete standarde – që përfshin seksione mbi politikën, sportin, çështjet ndërkombëtare, artet, enigmat dhe thashethemet e njerëzve të famshëm – përmbajtja e La Bougie është e mbushur me humor dhe satirë.

Artikuj të tillë si “Ne të gjithë do të jemi inteligjentë” tallen me implikimet shoqërore të IA-së, ndërsa të tjerë, si “Çfarë duhet të dinë burrat përpara se të bëhen gra”, e trajtojnë me humor tranzicionin gjinor.

Botimi krenohet me humorin e tij francez, të cilin redaktori d’Indy pranon se mund të mos përkthehet gjithmonë mirë. Megjithatë, synimi mbetet argëtimi pa e dëmtuar askë, duke ofruar një këndvështrim komik për tema të ndryshme. Nga tallja me figurat politike të harruara deri te propozimi i çmimeve të çuditshme sportive, çdo numër premton një përzierje zgjuarsie dhe absurditeti.

La Bougie du Sapeur e ka marrë emrin nga Le Sapeur Camembert, një personazh i hershëm i filmit vizatimor francez nga vitet 1890. Ndryshe nga media moderne, gazeta i shmanget pranisë në internet, duke iu përmbajtur një modeli tradicional të shpërndarjes vetëm përmes gazetave dhe kioskave.

Për d’Indy dhe ekipin e tij, misioni i La Bougie mbetet i qartë: të sigurojë një frymë të freskët dhe një arsye për të qeshur çdo katër vjet mes kompleksitetit të jetës bashkëkohore./BBC

Përgatiti: Nuhi Shala