Frutat e freskëta apo perimet e ngrira!

Frutat e freskëta dhe perimet e ngrira – cilat janë më të shëndetshme! Frutat dhe perimet e freskëta janë disa nga ushqimet më të shëndetshme që mund të hani.

Ato janë plot me vitamina, minerale dhe antioksidantë, të gjitha këto mund të përmirësojnë shëndetin.

Ushqimi i më shumë frutave dhe perimeve madje mund të ndihmojë në mbrojtjen nga sëmundjet e zemrës.

Prodhimet e freskëta nuk mund të jenë gjithmonë në dispozicion, ndërsa ato të ngrira janë një alternative e përshtatshme edhe pse vlera ushqyese e tyre mund të ndryshojë.

Në përgjithësi, provat sugjerojnë se ngrirja mund të ruajë vlerën ushqyese dhe se përmbajtja ushqyese e prodhimeve të freskëta dhe të ngrira është e ngjashme.

Sidoqoftë, disa lëndë ushqyese fillojnë të humben kur prodhimet e ngrira ruhen për më shumë se një vit.

Prodhimi i ngrirë mund të përmbajë më shumë vitaminë C dhe mund të përmbajnë nivele më të larta të lëndëve ushqyese të caktuara.

Kjo shihet më së shpeshti në studimet që krahasojnë prodhimin e ngrirë me varietetet e freskëta që janë ruajtur në shtëpi për disa ditë.

Për shembull, bizele të ngrira ose spinaq mund të kenë më shumë vitaminë C sesa bizele të freskëta ose spinaq të blera nga supermarketi që janë ruajtur në shtëpi për disa ditë. Ndërsa studimet e bëra për qershitë, mjedrat dhe luleshtrydhet, na tregojnë se shumica e vlerave të tyre ushqyese nuk humbasin edhe kur ato janë të ngrira.

Zakonisht njerëzit kërkojnë fruta pylli të ngrira, duke qenë se ato rezistojnë më shumë, gjenden gjatë gjithë vitit dhe janë më të lira.

E njëjta gjë vlen edhe për perimet Çfarë mund të bëni me këto fruta të ngrira? Mjafton që t’i fusim frutat e ngrira në një blender, t’i përziejmë dhe kaq! Ato shndërrohen në një ëmbëlsirë të lehtë, të butë, jo të kushtueshme, të shëndetshme dhe më të shijshme se ato që mund të blini në një dyqan ëmbëlsirash./21Media

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!