FMN, Foto:RTK

FMN: Kosova iu përgjigj me shpejtësi goditjeve të ekonomisë nga pandemia e rritja e çmimeve

Pas një vizite që realizoi në Kosovë, si mundësi për të parë nga afër kushtet ekonomike dhe financiare në vend, zv.drejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bo Li, ka thënë se autoritetet kosovare i janë përgjigjur me shpejtësi goditjeve të ekonomisë nga pandemia dhe rritja e çmimeve.

“Ekonomia e Kosovës ka treguar elasticitet të konsiderueshëm përballë goditjeve që vijnë nga pandemia dhe rritjeve të fundit të çmimeve të mallrave. Autoritetet u janë përgjigjur me shpejtësi këtyre goditjeve, duke përfshirë një program vaksinimi shumë të suksesshëm që lejoi që udhëtimet e diasporës të rifillonin vitin e kaluar. Momenti nga rimëkëmbja e vitit të kaluar është ende i fortë, goditja e çmimit të energjisë e sjellë nga lufta në Ukrainë dhe kushtet më të shtrënguara financiare globale do të ndikojnë në mënyrë të pashmangshme kërkesën dhe aktivitetin ekonomik në 2022″ – thuhet në njoftim.

Gjatë qëndrimit në Kosovë, Li është takuar edhe me përfaqësues të sektorit privat. Sipas njoftimit, në takim është diskutuar për sfidat afatshkurta dhe afatgjata të Kosovës, rritjen e çmimeve dhe efikasitetin dhe efektivitetin e buxhetit.

“Në takimet e mia kam theksuar se ruajtja e politikave të shëndosha makroekonomike dhe stabiliteti financiar, forcimi i infrastrukturës arsimore, shëndetësore dhe ekonomike, veçanërisht në fushën e energjisë, si dhe avancimi i zbatimit të reformave strukturore do të jenë thelbësore për rritjen e potencialit të rritjes së Kosovës, tërheqjen e investimeve të huaja direkte dhe zvogëloj boshllëqet e të ardhurave me pjesën tjetër të Evropës” – thotë ai.

Vizitën në Kosovë, Li e ka quajtur mundësi shumë të mirë për të mësuar më shumë për kushtet ekonomike dhe financiare të Kosovës.

“Bo Li  është larguar nga Kosova shumë i inkurajuar nga takimet e sinqerta dhe konstruktive që ka mbajtur, jo vetëm me qeverinë dhe autoritetet, por edhe me sektorin privat dhe shoqërinë civile të vendit, të cilat i dhanë njohuri të paçmueshme, ndër të tjera, për mundësitë në rritje. për të rinjtë dhe rritjen e rolit të gruas në ekonomi” – përfundon njoftimi i FMN-së.