Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Donald Trump. FOTO-REL

FBI: Ish-presidenti Trump ka tentuar t’i fshehë dosjet e klasifikuara

FBI e ka ndërmarrë një kontroll në rezidencën Mar-a-Lago të ish-presidentit amerikan amerikan, Donald Trump në Florida pasi paraprakisht siguroi dëshmi se kishte të ngjarë për një përpjekje për t’i fshehur dokumentet e klasifikuara në pronë, pavarësisht përfaqësimeve të bëra nga avokatët e tij, tha departamenti i drejtësisë në një dosje gjyqësore.

Rinumërimi është fotografia më e detajuar e pengimit të mundshëm të drejtësisë e përshkruar deri më sot nga qeveria dhe është përfshirë në një dosje nga departamenti i drejtësisë që kundërshtonte kërkesën e Trump për ta marrë një rishikim të pavarur të materialeve të sekuestruara nga shtëpia e tij në Florida.

“U bënë përpjekje për ta penguar hetimin e qeverisë,” pretendoi departamenti i drejtësisë në dosjen e tij të martën mbrëma.

Dosja prej 36 faqesh përfshin pretendime se agjentët e FBI-së gjetën tri dokumente të klasifikuara nga tavolinat brenda zyrës së Trump në Mar-a-Lago dhe dosje të tjera të klasifikuara nga një depo, në kundërshtim me atë që avokatët e ish-presidentit i treguan departamentit të drejtësisë.

Departamenti i drejtësisë tha në paraqitjen e tij se, pasi një avokat i Trump në muajin maj pranoi dërgimin e një fletëthirrjeje për materialet e larguara nga Shtëpia e Bardhë, avokati dhe kujdestari i të dhënave të Trump në qershor i dha qeverisë një zarf të vetëm ligjor Redëeld, të ngjitur dyfish, që përmbante dokumentet.

Ndërsa avokati dhe kujdestari i Trump ia dorëzoi dosjen Jay Bratt, zyrtarit kryesor të kundërzbulimit të departamentit të drejtësisë, kujdestari prodhoi dhe nënshkroi një letër që vërtetonte se ishte kryer një “kërkim i zellshëm” dhe të gjitha dokumentet që i përgjigjeshin thirrjes po ktheheshin.

Avokati i ish-presidentit gjithashtu i tha Bratt se të gjitha të dhënat në zarf kishin ardhur nga një dhomë magazinimi në Mar-a-Lago, se asnjë dosje tjetër në vendpushimin dhe se të gjitha kutitë e materialeve të sjella nga Shtëpia e Bardhë ishin kontrolluar, ka thënë departamenti i drejtësisë.

Mirëpo më pas FBI-ja zbuloi prova përmes burimeve të shumta se dokumentet e klasifikuara mbetën në Mar-a-Lago në kundërshtim me thirrjen, dhe se të dhënat e tjera të qeverisë “ka gjasa” të ishin fshehur dhe hequr nga dhoma e magazinimit, sipas dosjes.

Departamenti i drejtësisë tha në paraqitjen e tij se provat – detajet e të cilave u redaktuan në deklaratën e urdhrit të kërkimit të pavulosur pjesërisht javën e kaluar – e lejuan atë të merrte një urdhër për të hyrë në Mar-a-Lago, ku agjentët e FBI-së gjetën më shumë dokumente të klasifikuara në zyrën private të ish presidentit Trump. 

“Qeveria amerikane ka sekuestruar 33 sende provash, kryesisht kuti,” nga kontrolli i saj në resortin e Trump në Palm Beach, Florida, thuhej në dosje. “Janë sekuestruar edhe tri dokumente të klasifikuara që nuk ndodheshin në kuti, por ndodheshin në tavolinat e zyrës “45”.

Duke e ilustruar përmbajtjen e sekuestrimit të 8 gushtit, në një ekspozitë që i ngjan asaj se si departamenti i drejtësisë mund të tregonte rezultatet e një kapjeje droge, dosjet përfshinin një foto të dokumenteve të marra të zbukuruara me shenja klasifikimi duke përfshirë përcaktimet Top Secret dhe Secret.

Departamenti i drejtësisë shtoi se dokumentet e mbledhura së fundmi nga FBI përfshinin materiale të shënuara si “informacione të ndjeshme të ndarjes”, ndërsa dokumentet e tjera ishin aq të ndjeshme sa agjentët e kundërzbulimit të FBI-së që shqyrtonin materialet kishin nevojë për leje shtesë sigurie./The Guardian