Facebook e çon BE-në në gjyq - për pushtimin e privatësisë së punëdhënësit

 

Facebook e ka çuar në gjykatë Bashkimin Evropian për pushtimin e privatësisë të punonjësve të saj, tha sot kompania e mediave sociale. Ndërmarrja e mediave sociale pretendon se rregullatorët e BE-së kanë bërë pyetje të gjerë përtej qëllimit të dy sondave të vazhdueshme antitrusti, dhe ka kërkuar që Gjykata e Përgjithshme në Luksemburg të ndërhyjë.

Facebook ka qenë nën vëzhgimin e zbatuesve të konkurrencës në BE që prej vitit të kaluar, me një hetim të përqendruar në vlerën e tij të të dhënave dhe tjetri në tregun e tij në internet të filluar në vitin 2016 dhe i përdorur nga 800 milionë përdorues të Facebook në 70 vende për të blerë dhe shitur artikuj.

Kompania ka dhënë që atëherë 315,000 dokumente ekuivalente me 1.7 milion faqe në Komision.

“Natyra jashtëzakonisht e gjerë e kërkesave të Komisionit do të thotë që ne do të kërkohemi të transferojmë dokumente kryesisht të parëndësishme që nuk kanë asnjë lidhje me hetimet e Komisionit, përfshirë informacione personale shumë të ndjeshme, siç janë informacionet mjekësore të punonjësve, dokumentet personale financiare dhe informacionet private për anëtarët e familjes të punonjësve”, tha këshilltari i përgjithshëm në Facebook Tim Lamb në një deklaratë.

“Ne mendojmë se kërkesa të tilla duhet të rishikohen nga Gjykatat e BE”.

Komisioni tha se do të mbrojë çështjen e tij në gjykatë.

Rregullatorët e BE-së përbëhen përmes dokumenteve që kërkojnë rreth 2,500 fraza kërkimi që përfshijnë “pyetje të madhe”, “ të mbyllur” dhe “jo mirë për ne”, tha një person i njohur me këtë çështje.

Personi tha që terma të tillë të kërkimit mund të gjenden në informacionin shëndetësor të punonjësve, vlerësimin e performancës dhe madje edhe aplikimet për punë për kompaninë që nuk janë relevante për hetimet e BE-së.

Përveç dy padive kundër Komisionit, Facebook po kërkon gjithashtu masa të përkohshme në Gjykatën e Përgjithshme me seli në Luksemburg, i dyti në Evropë, për të ndaluar kërkesa të tilla të të dhënave deri sa gjykatësit të vendosin, sipas një gjykate të paraqitur./ BusinessInsider