EUObserver: Spanja e njeh Kosovën nëse arrihet marrëveshja me Serbisë

Spanja do të ishte e përgatitur të njihte Kosovën nëse zgjidhte një marrëveshje me Serbinë, ka thënë Madridi zyrtar, në sinjalin e parë pozitiv të këtij lloji që kur rinisën bisedimet me ndërmjetësimin e BE.

“Pozicioni ynë nuk është obstruksionist. Përkundrazi, është konstruktiv”, tha Ministria e Jashtme Spanjolle për EUobserver.

“Pozicioni spanjoll mund të sintetizohet në fjalinë vijuese: ‘asgjë pa marrëveshje, gjithçka me të’, përfshirë njohjen politike [të Kosovës] dhe vendosjen e marrëdhënieve diplomatike”, vuri në dukje ajo.

Spanja nuk e ka njohur Kosovën sepse e konsideroi shpalljen e pavarësisë së saj të 2008 “në kundërshtim me sundimin e ligjit dhe idenë tonë për një Evropë të larmishme dhe tolerante”, vuri në dukje ministria.

Por Spanja besoi në “pashmangshmërinë e një marrëveshje [midis Kosovës dhe Serbisë], edhe me koncesionet e vështira që do të nënkuptojë”, shtoi ministria spanjolle.

Deklarata pak a shumë përsëriti pozicionin e mëparshëm të Spanjës mbi çështjen, si dhe ato të katër vendeve të tjera jo-njohëse të BE – Qiproja, Greqia, Rumania dhe Sllovakia.

Por koha e deklaratës spanjolle përkoi me rifillimin e fundit të bisedimeve të ndërmjetësuara nga BE për normalizimin e lidhjeve Kosovë-Serbi pas një pauzë gati dyvjeçare.

Ai tregoi se qeveria e krahut të majtë të Spanjës ishte më e hapur për lëvizjen.

Dhe kishte një rëndësi shtesë sepse Spanja është më e madhja dhe deri më tani ishte një nga më kundërshtaret mes mosnjohësve.

“Sipas informacionit tonë, qeveria aktuale spanjolle krahasuar me ato të mëparshme është pak më fleksibile në lidhje me pjesëmarrjen në takime së bashku me përfaqësuesit e Kosovës”, i tha kësaj uebfaqeje një eurodeputete gjermane e Gjelbër, e cila është raportuese e Kosovës, Viola von Cramon-Taubadel.

“Kjo tregon saktësisht rëndësinë e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës. Vlen të vazhdohet me bisedimet”, shtoi ajo.

Por von Cramon-Taubadel tha që nëse Spanja do të ndryshonte mendim, të tjerët ndoshta do ta bënin gjithashtu.

“Besoj se mosnjohësit e tjerë do të ndjekin shembullin në rast se ka një marrëveshje midis Serbisë dhe Kosovës”, tha ajo.

“Spanja mund të japë një shembull të mirë në këtë proces dhe pikëpamja e tyre mund të jetë një “motivim” i mirë për të vazhduar dialogun [Kosovë-Serbi]”, tha ajo.

Edhe eksperti për çështje të Ballkanit, Florian Bieber, është dakord me këtë.

“Unë mendoj se Greqia, Rumania dhe Sllovakia ka të ngjarë të njohin Kosovën nëse situata është e pjekur. Qipro ka qenë linja më e ashpër për këtë çështje, por çështja është nëse do të ishte në gjendje të zgjaste vetë, veçanërisht nëse Greqia njeh”, tha ai.

Tani për tani nuk ka ndonjë marrëveshje Kosovë-Serbi.

Shtetet e Bashkuara kohët e fundit ndërmjetësuan një mini-marrëveshje mbi lidhjet ekonomike Kosovë-Serbi.

“Spanja ka qenë më dogmatike sesa mosnjohësit e tjerë, kështu që një sinjal në këtë drejtim është inkurajues”, tha gjithashtu Florian Bieber, një profesor i politikës në Universitetin e Graz në Austri.

Për pjesët e tyre, ministritë e jashtme të Qipros, Greqisë, Rumanisë dhe Sllovakisë nuk pranuan të sqarojnë pozicionin e tyre në këtë kohë kur u pyetën nga EUobserver.