Eliot Engel, i shqetësuar me ‘taktikat’ e administratës Trump ndaj Kosovës

Eliot Engel, kryetar i Komitetit për Marrëdhënie me Jashtë në Dhomën e Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në një deklaratë ka thënë se është thellësisht i shqetësuar në “taktikat” që administrata e presidentit amerikan Donald Trump po përdorë mbi Kosovën.

Engel ka shtuar se Departamenti i Shtetit ka kërkuar prej kohësh që Kosova të heqë tarifat ndaj Serbisë, por se sipas tij, kjo administratë iu drejtua ndëshkimeve ekonomike vetëm pak javë pasi Qeveria e Albin Kurtit mori detyrën.

“Në vend që të linte qeverinë të merret me pandeminë (CoVid-19) me agjencitë e saj dhe të vendosë procedura të brendshme, ShBA-ja kontribuoi në krizën politike në Prishtinë mbi tarifat për Serbinë”, ka theksuar kongresisti Engel.

Engel ka shtuar se ka arsye të mira që Kosova të heqë tarifat, pasi siç thotë ai, ato kryesisht po e dëmtojnë Kosovën më shumë sesa që po e ndihmojnë për ta rritur një marrëveshje paqeje me Serbinë.

Por kongresiti thotë se pavarësisht këtyre, tarifat janë një mjet i ligjshëm i një kombi sovran.

“Si të tilla, ato janë imponuar në të gjithë botën nga Presidenti Trump kundër miqve dhe armiqve, njëlloj, për arsye ekonomike dhe politike”, thuhet në deklaratën e tij.

Kongresisti Eliot Engel është njëri prej miqve me të afër të Kosovës, i cili disa herë ka qëndruar në vend si dhe ka bërë thirrje në institucione të ndryshme ndërkombëtare për ndihmë ndaj Kosovës në procese të ndryshme politike dhe jo vetëm.

Kjo është deklarata e plotë e kongresistit Eliot Engel:

27 Mars 2020

Deklarata e Engel për politikën e ShBA-së ndaj Kosovës:

“Të thuash që Shtetet e Bashkuara dhe Kosova kanë një marrëdhënie të ngrohtë dhe të ngushtë do të ishte kuptimi i thellësisë së lidhjeve tona. Shtetet e Bashkuara drejtuan fushatën për t’i dhënë fund spastrimit etnik gjenocid të Milosheviçit dhe ka qenë miku më i fuqishëm dhe i qëndrueshëm i Republikës së pavarur dhe sovrane të Kosovës. Unë e kam vizituar Kosovën shumë herë dhe me besim mund të them se Amerikanët nuk marrin një mirëseardhje më të ngrohtë në asnjë vend tjetër në botë.

“Unë kam qenë krenar që jam partner i qeverive të Kosovës të udhëhequr nga një larmi partish politike. Unë nuk marr anën se kush duhet ta drejtojë Kosovën. Ky është një vendim për popullin e Kosovës. Unë gjithmonë do të punoj me këdo që ata zgjedhin.

“Kjo është arsyeja pse unë jam shqetësuar gjithnjë e më shumë me taktikat e duarve të rënda që administrata Trump po përdor me Prishtinën. Departamenti i Shtetit ka kërkuar prej kohësh që Kosova të heqë tarifat e saja ndaj Serbisë. Por kjo administratë iu drejtua ndëshkimeve ekonomike vetëm disa javë të shkurtra pasi qeveria Kurti mori detyrën. Në vend që të linte një qeveri të re të përballet me një staf pandemik agjencitë e saj dhe të vendosë procedura të brendshme, SH.B.A.-ja kontribuoi në një krizë politike në Prishtinë mbi tarifat për Serbinë.

“Ka arsye të mira që Kosova të heqë tarifat, kryesisht se ata po dëmtojnë Kosovën më shumë sesa po ofrojnë leva për të arritur një marrëveshje paqeje me Serbinë. Pavarësisht, tarifat janë një mjet i ligjshëm i një kombi sovran. Si të tilla, ato janë imponuar në të gjithë botën nga Presidenti Trump kundër miqve dhe armiqve, njëlloj, për arsye ekonomike dhe politike.

“Në vend që të përdorin taktika mbivendosëse me një mik i cili mbështetet në mbështetjen tonë, Shtetet e Bashkuara duhet të kishin punuar me durim me qeverinë e Kosovës që po largohet – ashtu siç kërkonte të punonte me qeverinë e mëparshme të Kosovës” për të përmirësuar politikat që promovojnë prosperitetin dhe një jetë të qëndrueshme paqja. Armatosja e fortë e një demokracie të vogël është akti i një ngacmuesi, jo i një partneri të pjekur. Pavarësisht, unë do të vazhdoj të punoj me çfarëdo qeverie që zgjedh populli i Kosovës tani dhe në të ardhmen.

“Për më tepër, presioni që i është imponuar Prishtinës për tarifat është i pabalancuar. Diplomatët serbë po kalojnë vendet presionuese të globit për të çnjohur Kosovën, dhe Serbia po thellon marrëdhëniet me Moskën dhe po blen sasi të konsiderueshme të armëve ruse. Në fakt, nën ligjin e kundërshtarëve të Amerikës kundër Kundër Sanksioneve (CAATSA) të miratuar nga Kongresi, pas ndërhyrjes së Rusisë në zgjedhjet e vitit 2016, këto blerje të armëve kërkojnë nga Administrata të vendosë sanksione ndaj Serbisë. As ne i kemi imponuar ato sanksione dhe as nuk kemi shtypur energjikisht Serbinë për t’i dhënë fund përpjekjeve të saj të çnjohjes së pavarsisë.

“Diçka nuk është në rregull me politikën e SHBA dhe ne duhet ta korrigjojmë atë. Ne duhet të fillojmë me ribalancimin e qasjeve tona ndaj Serbisë dhe Kosovës. Ne duhet të punojmë me aleatët tanë evropianë për t’i trajtuar të dy vendet si partnerë të pavarur dhe sovranë, duke zbatuar standarde të qëndrueshme për të dy palët ndërsa përpiqemi të rinisim bisedimet e paqes. Kur ligji amerikan thotë se duhet të sanksionojmë Serbinë për shkak të lidhjeve të saj të sigurisë me Rusinë, duhet.

“Për më tepër, SH.B.A. duhet të rifillojë menjëherë ndihmën e saj përmes Korporatës së Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC). Modeli MCC bazohet në tregues objektivë, të drejtuar nga të dhënat dhe në një kompakt të dakorduar reciprokisht midis SH.B.A. dhe vendit pranues. Përdorimi i kësaj ndihme si mashtrim për veprimet që nuk lidhen me MCC ose misionin e saj e shtyn agjencinë në një tjetër mjet presion transaksional – pikërisht atë që nuk synonte të ishte. “