Drejtori i Shëndetësisë në Prishtinë: Gratë me kancer të gjirit do të subvencionohen me proteza

Drejtori i Shëndetësisë në Prishtinë, Izet Sadiku, në emisonin “Kallxo Përnime”, ka thënë se nga 1 janari i vitit të ardhshëm gratë e diagnostikuara me kancer të gjirit do të subvencionohen me proteza të gjirit.

“Prej 1 janarit do të fillojmë të subvencionojmë krejt gratë me proteza të gjirit, Komuna me ju dhanë pagesën prej 100 euro apo sa kushton ajo, kjo është e vogël për ato gra por është diçka që mund ta bëjmë” – ka thënë ai.

Tutje ai ka thënë se po ashtu në Komunën e Prishtinës do të angazhohen edhe katër mjekë për të kryer shërbimin e mamografisë.

“Ne do t’i bëjmë katër mamografë. Unë nuk kam të drejtë më punësu numër më të madh të stafit nëse nuk me lejon Ministria” – ka thënë ai.

Aktualisht në kryeqytet funksionojnë dy mamografi.

Sadiku tutje ka shpjeguar pse këto mamografi punojnë vetëm deri në ora 13:00.

“Radiologët nuk mund të punojnë në dy ndërrime, krejt rëntgenet, ultrazërat, i kryejnë pesë radiologë” – ka thënë ai.

Fitore Zenelaj me profesion infermiere ka treguar përvojën e saj me pajisje të protezës të gjirit, kur ka qenë duke e trajtuar këtë sëmundje.

“Protezë një herë kam marrë në onkologji, jo që kanë lajmëruar por prej shoqeve kam marrë vesh”- ka thënë Zenelaj.

Lidhur më këtë çështje, ish-drejtori i Klinikës së Onkologjisë në QKUK, Ilir Kurtishi, ka thënë se kjo Klinikë nuk është përgjegjës për proteza.

“Klinika e Onkologjisë nuk është përgjegjëse për proteza. Kjo duhet me u futë në listë esenciale. Për këtë duhet me bë kërkesë edhe kirurgjia. Kur është bë revidimi i Listës Esenciale nuk është futë. Për proteza është përgjegjës kirurgjia”- ka thënë Kurtishi.

Muaji tetor është muaji i ndërgjegjësimit për parandalimin e kancerit të gjirit.

Në kuadër të muajit të ndërgjegjësimit për zbulimin e hershëm të kancerit të gjirit, deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës, Bekim Haxhiu, bashkë me anëtarët e Komisionit parlamentar për shëndetësi, kanë vizituar Klinikën e Onkologjisë.

Haxhiu lavdëroi personelin shëndetësor të kësaj Klinike por theksoi mungesën e barnave për terapi onkologjike.

“Ndonëse përkushtimi i personelit shëndetësor është maksimal, shqetësuese mbetet mungesa e barnave për terapi onkologjike, ku furnizimi nga barnat e Listës Esenciale këtë vit ka rënë nën 70% , përderisa vitet e kaluara furnizimi me barna në Onkologji ishte rreth 90%” – shkroi ai në Facebook.

Haxhiu tha se është rritur edhe lista e pritjes për radioterapi dhe barhiterapi për shkak të problemeve që janë shkaktuar në Klinikën e Onkologjisë.

“Për shkak të problemeve që janë shkaktuar këtë vit në Klinikën e Onkologjisë është rritur lista e pritjes për Radioterapi dhe Barhiterapi. Problem shqetësues sipas drejtuesve të klinikës është mungesa e stafit.  Aparaturat mjekësore ekzistojnë, por ka raste kur nuk ka kush të punojë me to, prandaj shumë herë transferohet stafi nga klinikat tjera për t’iu ofruar shërbime pacientëve”- theksoi deputeti Haxhiu.