Draft raporti i OBSh: COVID-19 me gjasë u përhap nga kafshët dhe jo nga laboratori

Një draft-raport i Organizatës Botërore të Shëndetësië thotë se COVID-19 me shumë mundësi u përhap përmes kafshëve dhe me gjasë filloi të përhapet jo më shumë se një ose dy muaj para se të vërëhej në dhjetor të 2019.

Ndërsa burimi më pak i mundshëm i përhapjes sipas ekipit të përbashkët ndërkombëtar të OBSH-së është përmes një rrjedhje laboratorike.

OBSh ka planifikuar të lëshoj raportin përfundimtar mbi origjinën e coronavirusit COVID-19 sot gjatë ditës, por një version i raportit i siguruar nga CNN tregon se ende nuk ka asnjë provë që thotë se virusi ishte përhapur më herët se në fundit të 2019.

Raporti jep katër burime të mundshme për virusin dhe skenari më i mundshëm është përmes një strehuesi të kafshëve, ndoshta një kafshe të egër të kapur dhe më pas të rritur në një fermë.

Por hetimi nuk ka gjetur se çfarë kafshe tjetër ishte infektuar dhe më pas mund ta ketë transmetuar atë te një njeri, ndoshta përmes ndonjë shkopi.

E mundshme, por jo edhe aq e mundshme është transmetimi nga ushqimi i ngrirë ose i ftohtë, dhe më pak e mundshme është një lëshim laboratorik aksidental, zbulon raporti.

Ish drejtori i Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve Dr. Robert Redfield i tha CNN se mendimi i tij personal ishte se virusi u lëshua nga një laborator.

Raporti thotë se kjo është “jashtëzakonisht e pamundur”.

“Nuk ka asnjë regjistër të viruseve të lidhura ngushtë me SARS-CoV-2 në asnjë laborator para dhjetorit 2019, ose gjenomeve që në kombinim mund të sigurojnë një gjenom SARS-CoV-2”, thuhet në të.