Nobel Peace Prize 2022/Twitter

Çmimi Nobel për Paqe u jepet aktivistëve të të drejtave të njeriut në Ukrainë, Rusi dhe Bjellorusi

Komiteti Norvegjez i Nobelit ka vendosur t’i japë çmimin Nobel për Paqe për vitin 2022 avokuesve të të drejtave të njeriut, Ales Bialiatski nga Bjellorusia, organizatës ruse të të drejtave të njeriut ‘Memorial’ dhe organizatës ukrainase të të drejtave të njeriut ‘Qendra për Liritë Civile’.

Sipas komitetit, Laureatët e Çmimit Nobel për Paqe përfaqësojnë shoqërinë civile në vendet e tyre. Ata kanë promovuar për shumë vite të drejtën për të kritikuar pushtetin dhe për të mbrojtur të drejtat themelore të qytetarëve.

Ata po ashtu, kanë bërë përpjekje të jashtëzakonshme për të dokumentuar krimet e luftës, abuzimet e të drejtave të njeriut dhe abuzimin me pushtetin.

 

Suedezi Svante Paabo fiton Çmimin Nobel për Mjekësi